seo texter logo

Abonnemang eller abbonemang → Vad är rätt?

Stavas det abonnemang eller är det i stället abbonemang som du ska använda? Ett tydligt svar på det får du nu tillsammans med bra exempel.

Abonnemang eller abbonemang - hur stavas det?

Det stavas alltid abonnemang, och det heter aldrig abbonnemang. Inte heller abbonnemang eller abonemang är godkända stavningar av begreppet. Det är alltså ett "b" och två "n" i allt som har med abonnemang att göra. Abonnent och abonnera är således också rätt.

Abonnemang

Exempel på rätt och fel stavning

Rätt stavning för begreppet

 • Det här abonnemanget för en ny iPhone. Räkningen betalas av dig men telefonen tillhör grannfrun. Förklara dig Göran!
 • Abonnemang säger du. Det ringer ingen klocka. Visste du förresten att iPhone uppfanns av den där gubben Kelloggs? Du vet han med flingorna?
 • Säg upp det abonnemang du tecknat, sen ska vi på parterapi du och jag. Abonnemanget till terapeuten blir nog dyrare än det för grannfruns iPhone, var så säker.

Läs mer: Vanliga svenska ord som ofta blir felstavade.

Fel stavning för begreppet

 • Det här abbonnemanget för en ny iPhone. Räkningen betalas av dig men telefonen tillhör granndamen. Förklara dig Göran!
 • Abbonnemang säger du. Det ringer ingen klocka. Visste du förresten att iPhone uppfanns av den där gubben Kelloggs? Du vet han med flingorna?
 • Säg upp det abbonnemang du tecknat, sen ska vi på parterapi du och jag. Abbonnemanget till terapeuten blir nog dyrare än det för granndamens iPhone, var så säker.

Vanliga synonymer för abonnemang

 • prenumeration
 • subskribering

Vad är ett abonnemang?

Ett abonnemang är ett avtal som inkluderar en leverantör som lovar att leverera någonting till den andra parten, som är kunden. Kunden får i regel ta del av tjänsten så länge hon betalar prenumerationsavgiften. Men kunden kan oftast även säga upp tjänsten efter en viss tid.

Betala abonnemang

10 exempel på olika abonnemang

1. Abonnemang för mobiltelefoni

Mobilabonnemang

Som Bästabonnemang.se förtydligar finns det omkring tio mobiloperatörer som är särskilt populära:

 1. Halebop
 2. Tre
 3. Vimla
 4. Hallon
 5. Fello
 6. Comviq
 7. Tele2
 8. Telenor
 9. Telia
 10. Chili mobil

I huvudsak finns det två typer av operatörer som säljer mobilabonnemang; budgetoperatörer och "stora" operatörer. Bland de stora operatörerna hittar du storföretag såsom Telia och Telenor, och bland de mindre budgetoperatörerna inkluderas bland annat Vimla och Hallon.

Som tumregel får du bättre kundtjänst och möjlighet att ta med mer surf inom EU och EES om du tecknar dig för ett mobilabonnemang hos en stor operatör. Men som kund hos en mindre operatör, alltså budgetoperatör får du ett lägre pris och kundsupport som är bra nog om du är teknikkunnig.

2. Abonnemang för digitala böcker

E bocker

För mellan cirka 100 och 200 kr per månad får du tillgång till ett stort antal böcker via tjänster såsom Nextory, Bokus Play och Bookbeat. Som tumregel får du en gratis provperiod som ny kund som ligger på mellan cirka två och fyra veckor.

Dessa abonnemang har ökat lavinartat i popularitet, inte minst då i princip alla har en mobil och ibland även en surfplatta som funkar utmärkt tillsammans med e-böcker. Värt att veta är även att systemkraven är minimala, så i princip alla kan ladda ned och läsa ljudböcker.

Att köpa ljudböcker styckvis går också bra, men prenumerationstjänsterna är betydligt mer populära. Främst då du får tillgång till ett stort mediebibliotek och kan avsluta din prenumeration när du vill.

3. Abonnemang för musikstreaming

Musikstreaming

För omkring 100 kronor per månad kan du prenumerera på ett abonnemang för en musiktjänst såsom Spotify eller Apple Music. Mediebiblioteken är enormt stora och i regel kan du ladda ned offlinelistor så du slipper slösa på surfen när du inte är uppkopplad mot ett wifi-nät.

Alla större streamingtjänster för musik fungerar på iOS (iPhone), Android (Samsung m.fl.), Windows, MacOS och Linux.

4. Abonnemang för djurfoder

Djurfoder abonnemang

När du tänker abonnemang så tänker du sannolikt inte på djurfoder det första du gör. Men sanningen är faktiskt att det är populärt att prenumerera på foder för djur såsom hund och/eller katt.

När du har en foderprenumeration betalar du i regel mindre än i butiken, samtidigt som du får fodret hemkört hem till ytterdörren.

Läs mer: Överlag eller över lag → Vad är rätt?

5. Abonnemang för tidningar

Tidningar

Då det inte längre är 1995 är det relativt få som prenumererar på papperstidningar. Men då i princip alla dagens kvälls- och dagstidningar säljs i både digitalt och fysiskt format är tidningsprenumerationer fortfarande populära.

Bland de 5 mest lästa tidningarna (som finns i både fysiska och digitala upplagor) hittar du:

 1. Dagens Nyheter, med en daglig räckvidd på cirka 500 000 personer.
 2. Aftonbladet, med en daglig räckvidd på cirka 350 000 personer.
 3. Svenska Dagbladet, med en daglig räckvidd på cirka 300 000 personer.
 4. Expressen, med en daglig räckvidd på cirka 290 000 personer.
 5. Dagens industri, med en daglig räckvidd på cirka 290 000 personer.

6. Abonnemang för mobilt bredband

Mobilt internet

Mobilt bredband har länge fungerat som ett reservalternativ till fiberbredband för alla som inte har tillgång till det. I sommarstugor och hos personer som bor lite mer lantligt är det alltså vanligt med abonnemang för mobila bredband.

Mobila bredbands-abonnemang kostar i regel inte så mycket, men hastigheten är samtidigt inte perfekt. När 5G-nätet gör entré i Sverige på bred front blir hastigheterna högre för i princip alla abonnemang för mobila bredband, men tills dess går det ganska långsamt.

Med hjälp av bilden nedan får du ett bättre grepp gällande hur överlägset 5G-nätet är jämfört med de tidigare svenska mobilnäten såsom 3G och 4G.

5Gvs4G hastighet

7. Abonnemang för e-handel

E handel abonnemang

Det är ofta gratis att få saker hemskickade från e-butiker, men du kan faktiskt prenumerera på e-handelstjänster. Det mest träffande exemplet på denna typ av prenumeration är Amazon Prime.

Där får du bland annat gratis hemleverans på i princip alla varor och särskilda Amazon Prime-erbjudanden varje vecka. Om Amazon Prime kommer att bli en succé i Sverige återstår att se, men konceptet är spännande.

Idag kostar en prenumeration på Amazon Prime cirka 60 kr/mån.

8. Abonnemang för el

El abonnemang

Att ha en prenumeration på el är en förutsättning för alla som vill kunna klara vintern utan att behöva elda över öppen brasa.

Skämt åsido, ett el-abonnemang måste du ha och det finns många aktörer att välja på. Bland de 5 största elbolagen i Sverige hittar du:

 1. Fortum, med sina cirka 900 000 kunder.
 2. Vattenfall, med sina cirka 870 000 kunder.
 3. Eon, med sina cirka 700 000 kunder.
 4. Jämtkraft, med sina cirka 290 000 kunder.
 5. Göteborg Energi, med sina cirka 280 000 kunder.

9. Abonnemang för mjukvara

Mjukvara

Mjukvaru-abonnemang var inte populära under internets och datorernas födelse, men numera erbjuder i princip alla mjukvaruföretag prenumerationsplaner för sina program.

Bland de mest populära mjukvaruprenumerationerna hittar du exempelvis Adobe Creative Cloud (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator m.fl.) och Office 365 (Microsoft PowerPoint, Microsoft Word m.fl.).

Det bästa med att köpa en mjukvaruprenumeration är att du i regel kan prova på mjukvaran utan att betala så mycket pengar. Desto sämre är det samtidigt att du inte äger mjukvaran utan bara hyr den från till exempel Microsoft och Adobe.

10. Abonnemang för dejtingtjänster

Abonnemang for dejting

Att nätdejta är populärt, men samtidigt långt ifrån gratis. Om du är sugen på att nätdejta behöver du i princip alltid betala en prenumerationsavgift för att kunna använda tjänsten på ett vettigt sett.

Bland de största dejtingapparna som erbjuder prenumerationer hittar du exempelvis:

 1. Tinder, som finns för både Android och iOS.
 2. Bumble, som finns för både Android och iOS.
 3. OkCupid, som finns för både Android och iOS.
 4. Badoo, som finns för både Android och iOS.
 5. Match.com, som finns för både Android och iOS.

Vad betyder abonnemang på engelska?

Abonnemang heter subscription på engelska.

Läs mer: Jodå eller jo då → Vad är rätt?

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.