seo texter logo

Allt om hur affiliate marketing fungerar!

Vad är affiliate marketing, hur fungerar affiliate marketing och hur kan du tjäna pengar på det? Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är en marknadsföringsmetod där du tjänar pengar på att göra reklam för produkter som företag säljer. Som affiliate-marknadsförare får du i princip alltid en viss procent av försäljningsvärdet, så om en person köper en produkt du tipsat om får du alltså pengar för det.

5 steg som visar hur affiliatemarknadsföring fungerar

 1. Gå med i ett affiliatenätverk.
 2. Gå med i ett annonsprogram.
 3. Promota produkterna.
 4. Kontrollera hur mycket du tjänar.
 5. Ta ut ersättningen.

Infografik om affiliate marketing och dess 5 steg

Nedan berättar vi mer om vad varje steg inkluderar.

1. Du går med i ett affiliatenätverk

Processen inleds med att du går med i ett affiliatenätverk. Adrecord är ett av Sveriges mest populära affiliatenätverk, men det finns även fler nätverk att välja på såsom Adtraction och Tradedoubler.

Adrecord ar ett stort affiliatenatverk som har manga annonsorer

På affiliatenätverket registrerar du även den plattform du tänkt att marknadsföra dina produkter på. Det som är mest populärt är att marknadsföra produkterna via en webbsida, men du kan även göra det via:

 • E-post
 • En mobil app (med eller utan SMS-lista)
 • Nyhetsbrev
 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Google-annonser
 • Facebook-annonser

Värt att tänka på är att affiliatenätverken inte godkänner precis vad som helst. Om webbsidan inte har tillräckligt välskrivna SEO-texter eller har en tillräckligt bra design, då är det vanligt att affiliatenätverket underkänner sidan.

Vid ett underkännande får du förslag på förbättringar. Men så fort du löst det som affiliatenätverket slagit ned på blir din marknadsföringskanal i princip alltid godkänd direkt.

2. Du går med i ett annonsprogram

För att kunna tjäna pengar måste du gå med i ett annonsprogram, vilket medför att du får en affiliatelänk (spårningslänk) så fort din annonspartnern godkänt din marknadsföringskanal. Bland de företag som erbjuder annonsprogram hos Adrecord inkluderas bland annat Allabolag, Avanza och Batteriexperten.

Ansok om att ga med i ett annonsprogram

Det är värt att tänka på att många annonsprogram har olika regler för hur du får marknadsföra deras produkter. Vissa annonsprogram tillåter inte marknadsföring via e-postkampanjer och/eller rabattsidor för att nämna två exempel.

3. Du promotar produkterna

Om vi förutsätter att du har en egen webbsida ska du promota dina produkter på den. I detta steg är det därför viktigt att du publicerar affiliatelänkarna på din webbsida, för det är så annonsnätverket förstår att det är du som ska få provision för alla kunder du förmedlar vidare.

Du tjänar alltså pengar när en kund klickar på en spårningslänk på din webbsida, och efter det väljer att köpa en produkt på företagets webbsida.

Värt att tänka på är att när du promotar produkter med hjälp av en webbsida, då är det viktigt att du konverteringsoptimerar. Det vill säga ser till att så många besökare som möjligt väljer att göra det du vill att de ska göra, i detta fall klicka på dina affiliatelänkar.

4. Du kontrollerar hur mycket du tjänar

I princip alla affiliatenätverk erbjuder bra statistikfunktioner som visar hur mycket du tjänar i realtid. I många fall heter denna funktion “Kontrollpanelen” eller “Statistikpanelen”.

Du far statisik pa hur mycket du tjanar

5. Du får pengarna utbetalda på ditt konto

Det är vanligast att affiliatenätverket betalar ut dina pengar månadsvis, men du kan oftast själv välja när pengarna ska betalas ut.

Du far pengarna pa ditt konto

5 fördelar med affiliatemarknadsföring

 1. Du tjänar pengar dygnet runt.
 2. Du kan arbeta från hemmet.
 3. Du behöver inte arbeta med kundsupport.
 4. Utgifterna är relativt små.
 5. Du får mer pengar ju mer du jobbar.

Nedan pratar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.

1. Du tjänar pengar när du sover

När du arbetar inom affiliate marketing tjänar du pengar medan du sover. Det stämmer. Men ta inte för hårt på den marknadsföringsdängan. Du måste arbeta extremt hårt och vara duktig på bland annat SEO för att tjäna pengar inom affiliate marketing. Särskilt inom nischer med hög konkurrens.

2. Du får själv välja arbetsplats

Du kan välja att arbeta i hemmet, men du kan även välja att arbeta i exempelvis Thailand eller Spanien. Så länge du har en dator och en stabil internetuppkoppling kan du arbeta med affiliate marketing var du än befinner dig.

3. Du behöver inte arbeta med support

Det är företagen du promotar som sköter kundsupporten, så det behöver inte du göra. Så om du exempelvis promotar Avanza på din blogg, då behöver du inte svara på frågor som rör tekniska problem på deras plattform eller dylikt.

4. Du behöver inte satsa så mycket pengar

Du behöver inte investera så mycket pengar för att komma igång. Det är gratis att skaffa ett Facebook-konto, och att ha en WordPress-webbsida kostar i regel bara några hundralappar i månaden. Hur du än marknadsför affiliatenätverkets annonsörer kan du vara säker på att de fasta utgifterna är relativt små.

5. Ju mer du jobbar, desto mer tjänar du

Det är vanligt att heltidsanställda tjänar ungefär lika mycket oavsett om de arbetar 65 eller 40 timmar per vecka. Så är det inte inom affiliate marketing. När du som affiliatemarknadsförare arbetar hårdare än förut, då märks det tydligt på resultatet.

2 personer som jobbar med statistik

Svar på vanligt ställda frågor

✍️ Är affiliate marketing populärt i Sverige?

Ja, affiliate marketing är mycket populärt i Sverige. Det finns alltifrån stora företag som äger hundratals affiliatewebbsidor till privatpersoner som endast äger några stycken. Något man inte ofta tänker på är att välbesökta Prisjakt och Pricerunner faktiskt arbetar med affiliate marketing.

✍️ Vad betyder affiliate marketing på svenska?

Affiliate marketing är ett engelskt begrepp som betyder affiliatemarknadsföring på svenska. På svenska kallas affiliate marketing även för prestationsbaserad marknadsföring. Det tycker vi är ett träffande namn du då i princip alltid tjänar mer desto hårdare du arbetar inom denna bransch.

✍️ Behöver jag betala skatt när jag jobbar med affiliate marketing?

Ja, du behöver betala skatt när du arbetar med affiliatemarknadsföring. Hur mycket skatt du behöver betala beror främst på hur mycket du tjänar, men som tumregel ligger skattesatsen på strax över 50 %. Detta då du både behöver betala inkomstskatt och sociala avgifter på det du tjänar.

✍️ Kan jag arbeta med affiliate marketing mot Amazon?

Ja, du kan arbeta med affiliate marketing mot Amazon. Värt att veta är att Amazon ofta sänker sina provisioner när de blivit väletablerade inom ett specifikt land. Så ju större Amazon blir i Sverige, desto lägre blir sannolikt den procentuella ersättning du får som affiliatemarknadsförare.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.