seo texter logo

Chokladboll eller negerboll → Vad är rätt?

Är det rätt att säga negerboll, eller är det chokladboll som du ska kalla bakverket? Här får du ta del av vår rekommendation om hur du stavar.

Chokladboll eller negerboll - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva chokladboll, och det är alltid fel att skriva negerboll. Den främsta anledningen till att chokladboll är en bättre stavning än negerboll är att ordet neger ofta uppfattas som nedsättande. Det håller såväl Språkrådet som SAOL med om, och de är inte alltid överens om allt.

Chokladboll

Bildkälla: Ett YouTube-klipp från filmen Sunes Sommar från 1993.

3 anledningar till att chokladboll är bättre än negerboll

1. Ordet neger är nedsättande

Det har inte alltid varit så, men under de senaste 20 åren har ordet neger börjat betraktas som allt mer stötande och nedsättande. Även om du inte menar någonting illa är det sannolikt att andra tar illa vid sig om du använder begreppet negerboll, även om du inte har någon elak avsikt.

Utöver detta handlar det om att vara snäll mot personer i sin omgivning. Att slippa göra någon ledsen bör alltså vara en större vinst än att få använda ett föråldrat uttryck som var okej förr i tiden.

2. Det är en boll som smakar choklad

Negerboll säger inte så mycket om vad bakverket är, medan chokladboll faktiskt säger att det handlar om en cirkelformad boll med chokladsmak. Chokladboll är alltså ett mer träffsäkert namn.

3. Det är bästa praxis att skriva i klarspråk

Som rubriken säger är det viktigt att uttrycka sig i klarspråk när man skriver texter för webben. Att skriva i klarspråk innebär att du gör allt för att läsarna ska fokusera på vad du skriver, och inte hur du skriver.

Om du börjar inkludera neger som ett beskrivande ord i dina texter kommer läsarna förmodligen reagera negativt och fokusera på ditt ålderdomliga/elaka språkbruk i stället för att lägga märke till vad du skriver. Det förlorar alla på; läsarna blir arga och du som skriver får inte fram ditt budskap.

Summa summarum; av många anledningar rekommenderar vi att du alltid använder stavningen chokladboll före negerboll.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.