seo texter logo

Elektricitet eller ellektricitet - vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Elektricitet eller ellektricitet - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva elektricitet, och det är alltid fel att skriva ellektricitet. Anledningen till att många stavar fel är förmodligen för att ellektricitet låter rätt med sitt till synes korta "L". Men fall inte för den luringen och använd den rätta stavningen, alltså elektricitet.

Den ratta stavningen ar elektricitet

Vad betyder elektricitet på engelska?

Elektricitet betyder electricity på engelska.

Läs mer: Exempel på ord som är svåra att stava!

Vad är elektricitet?

Elektricitet är elektriskt laddad materia som ger upphov till bland annat statisk elektricitet, blixtar och elektromagnetiska fält. Sen går det också elektriska impulser genom din kropp, det är främst därför det kan vara farligt att få en stark elstöt.

När fick man elektricitet i Sverige?

Första gången man använde elektrisk ström för att skapa ljus var 1876. Då var det ett gruvföretag som lyste upp en gruva så de som arbetade där kunde jobba längre dagar på vintern. Två år senare fick Blanch’s Café i Stockholm elektriskt ljus.

Kan man tillverka elektricitet själv?

Ja, du kan tillverka elektricitet själv genom att till exempel skaffa solceller eller att skaffa ett litet vindkraftverk. Att mikroproducera el från solceller är samtidigt mest vanligt och generellt mest lönsamt.

Det har blivit populart att installera solceller

Vad kostar det att köpa elektricitet?

Att köpa el kostar just nu cirka 2,5 kr per kWh. En vanlig villa i Sverige har en förbrukning på cirka 20 000 kWh/år och har därför en elkostnad per år på cirka 50 000 kr.

Tänk samtidigt på att elpriset går upp och ner beroende på bland annat årstid, globala oljepriser, politiska beslut och kriser såsom krig och naturkatastrofer.

Ett sätt att få ett billigare elpris är att jämföra elpriser från olika elbolag på nätet. För dig som kund kostar det inget att göra det.

Ett sätt att säkerställa att du får samma elpris över en längre tid är att binda elavtalet. Hur det går till kan du läsa om på Elavtaldirekt.se som vi precis länkade till.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.