seo texter logo

Epidemi eller epedemi - vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Epidemi eller epedemi - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva epidemi, och det är alltid fel att skriva epedemi. Anledningen till att många stavar fel beror sannolikt på att epedemi låter rätt enligt många dialekter. Men fall inte för den luringen, och använd alltid stavningen epidemi för den är 100 % rätt.

Epidemi

Var kommer ordet epidemi ifrån?

Ordet epidemi kommer från latinets epidemia, som kommer från grekiskans epidēmia, som i sin tur betyder en sjukdom som är utbredd bland folket.

Vad är en epidemi?

En epidemi är ett utbrott av något slag som sprider sig mellan människor, vanligtvis en virussjukdom. Den årliga influensan är en typisk epidemi.

Influensa pa en man

Är epidemi samma sak som pandemi?

Nej, pandemier är mer allvarliga än epidemier. En pandemi är alltså en epidemi som blivit så pass allvarlig att den spritts över stora delar av världen och samtidigt stör viktiga samhällsfunktioner.

Är corona (covid-19) en epidemi eller pandemi?

Från början var corona en epidemi, men så fort spridningen och dödsfallen ökat markant förklarade WHO att corona övergått till att vara en pandemi.

Corona pandemi

Måste epidemi ha med sjukvård och virus att göra?

Nej, allt som har en stor spridning och är tillfälligt kan du kalla för en epidemi. Du kan bland annat prata om en epidemi av trafikolyckor medan en motorväg byggs om.

Vad betyder epidemi på engelska?

Epidemi betyder epidemic på engelska.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.