seo texter logo

Vad gör en content writer egentligen?

I den här artikeln pratar vi mer om vad en content writer gör, samt vilka egenskaper en bra content writer bör ha.

Vad är en content writer?

En content writer, eller SEO-skribent är en person som är expert på att ta fram texter för webben. Målgruppsanpassning av texter, nyckelordsanalyser och rik text-optimering av innehåll är tre viktiga arbetsuppgifter som alla content writers måste ha goda kunskaper inom. 

Det som särskiljer en content writer från en person som inte arbetar med webbtexter, är främst att SEO-skribenten skriver mer kompakta och faktarika texter. Enligt en amerikansk studie väljer 47 % av alla internetmarknadsförare att outsourca textförfattandet till ett företag som är experter på att ta fram SEO-optimerade texter.

Läs mer: 4 anledningar att anlita en content writer

6 exempel på vad en content writer skriver

 1. Bloggartiklar
 2. Sociala medie-artiklar
 3. Manus för videoproduktioner
 4. Pressreleaser
 5. Kundgruppsanpassad e-postmarknadsföring
 6. Produkttexter

7 egenskaper hos en bra content writer

 1. En förmåga att göra bra research. En bra content writer kan snabbt och enkelt sätta sig in i ett nytt ämnesområde, innan textförfattandet inleds.
 2. En god allmänbildning. Som SEO-skribent är det viktigt att vara allmänbildad. Men även om allmänbildningen tryter, blir du snabbt allmänbildad i takt med att du skriver nya texter.
 3. En god förmåga att uttrycka sig i skrift. Att kunna skriva kompakt, med korrekt grammatik och utan stavfel är en absolut förutsättning om man vill bli en bra SEO-skribent.
 4. Ett ödmjukt sätt. Även om du skriver som August Strindberg reinkarnerad kommer du inte kunna göra alla nöjda. Att vara ödmjuk ha en känsla för att kunna kompromissa är därför viktigt inom detta yrke.
 5. En förmåga att förstå vad läsaren vill ta del av. Som content writer måste du förstå vad den som söker är ute efter. Att skriva kompakt och gå rakt på sak är ett vinnande koncept. 
 6. En förmåga att skriva snabbt. Det är inte en absolut förutsättning att kunna skriva snabbt, men det underlättar. 
 7. En grundläggande förståelse om hur webbpublicering fungerar. Exempelvis hur man publicerar text, rubriksätter och skapar listor.