seo texter logo

Länkar från Wikipedia och betydelsen för din SEO!

Att få länkar från Wikipedia, är det bra eller dåligt eller spelar det ingen roll för din SEO? Den frågan svarar vi på i den här artikeln.

Påverkar det din SEO att få länkar från Wikipedia?

Alla länkar från Wikipedia är nofollow, så du rankar inte bättre på Google bara för att du har en massa tillbakalänkar från Wikipedia. Det har Googles John Mueller själv sagt på Reddit. Den enda nytta Wikipedia-länkar kan bidra med är att dra trafik till din webbsida.

Det spelar alltså ingen roll att Wikipedia är en stark och välbesökt webbsida med auktoritet..

Wikipedia ar en informationssajt med superstark auktoritet

.. för du får inte ta del av deras länkkraft i vilket fall, oavsett hur många tillbakalänkar du får.

John Mueller på Google har uttryckligen sagt (grovt översatt):

"Att lägga till länkar mot din sajt på Wikipedia är helt meningslöst och din webbsida kommer inte ranka bättre för den sakens skull. Allt som händer är att de frivilligarbetare som finns på Wikipedia får jobba extra hårt med att ta bort en massa länkspam.

I stället för att lägga till länkar på Wikipedia ska du göra någonting meningsfullt som medför att du skapar ett långsiktigt värde."

Men är länkar från Wikipedia alltid helt värdelösa?

Länkar från Wikipedia kan göra att din webbsida får marginellt mer trafik, men det är verkligen allt. Du ska också tänka på att om Wikipedia-artikeln svarar på sökintentionen, då väljer i princip ingen att klicka på den länk som tar dem mot din webbsida.

Lankar fran wikipedia ar betydelselosa for din SEO

Om du googlar runt på sökfrågan "är Wikipedia-länkar bra för min SEO?", då skriver vissa:

- Ja, det skadar inte. Det är ju en stark webbsida.

Efter det ska Wayne Gretzky citeras också: “You miss 100 percent of the shots you don't take.”

Men har de rätt?

Nej, skulle vi säga.

Finns det inget positivt med att lägga till Wikipedia-länkar?

Som vi redan nämnt kan din webbsida få trafik från besökare som verkligen är intresserade av det ämnesområde som Wikipedia-artikeln tar upp. Utöver det kan du skapa en brandad Wikipediasida för ditt varumärke (tex. SEO-texter.se) i förhoppning att kunna få en kunskapsgraf på SERP:en.

Men sammantaget är det en dålig idé att lägga till länkar från Wikipedia. Detta då du tjänar mer på att göra saker som att skriva SEO-optimerade texter till din egen webbsida, eller att försöka få gästblogga på andra webbsidor som ger dig dofollow-länkar. Det vill säga länkar som verkligen är av betydelse för din SEO.

Att lägga till sitt varumärke på Wikipedia

Det är extremt svårt att få sitt varumärke publicerat på Wikipedia. Moderatorerna är nämligen stenhårda med att det ska finnas ett allmänintresse att läsa om ditt företag.

Vi på SEO-texter.se kan bara drömma om att få en egen Wikipedia-sida. Inte för att vi skulle vara en dålig SEO-byrå, utan för att vi helt enkelt är för små för att gemene man ska bry sig.

Så om du inte har ett stort företag med väldigt många kunder, då är det inte lönt att försöka få en egen Wikipedia-sida.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.