seo texter logo

Vad är rätt - material eller materiel?

Är material och materiel samma sak, och ska du använda begreppet material eller materiel egentligen? Det svarar vi på i denna artikel.

Heter det material eller materiel?

Det heter alltid material och det heter aldrig materiel. Även om materiel är ett riktigt ord är betydelsen så snarlik den för material att bara ett ord behövs, och det ordet ska alltså vara material. Ordet materiel har alltså inget existensberättigande i det svenska språket.

Material

Vad betyder material och materiel?

  • Material är ett råämne som kan sättas ihop till materiel.
  • Materiel är ett yttre hjälpmedel eller redskap.

Språkrådet säger också att du ska använda material

Att försöka hitta någon skillnad mellan material och materiel är svårt, vilket också Språkrådet bekräftat i sin frågelåda:

”I praktiken kan det vara mycket svårt att avgöra om något är material eller materiel. Sett ur en aspekt kan t.ex. bilder i en lärobok kallas bildmaterial, sett ur en annan aspekt kan det kallas bildmateriel. Det verkar meningslöst med en sådan betydelseindelning.”

Var konsekvent om du vill använda materiel

Det ska vara enkelt att prata och skriva på svenska. Så använd material, det är vårt ärliga råd. Men om du inte vill ta till dig det rådet och prompt vill använda materiel, se då åtminstone till att vara konsekvent och inte blanda de två olika begreppen i löpande text.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.