seo texter logo

Medan eller medans - vad är rätt egentligen?

Ska du skriva medan eller fungerar det lika bra att använda sig av medans? Ett träffsäkert svar på den frågan får du i denna artikel.

Heter det medan eller medans?

Du ska använda medan, och inte medans. SAOL säger att medans en mer formell version av medan. Det är inte direkt fel att skriva medans i informella sammanhang såsom när du sms:ar till någon. Men allt som allt tjänar du på att vara konsekvent, så använd alltid medan.

Enkel minnesregel för medan eller medans

En tungvridande minnesregel lyder: Medan fungerar alltid, medan medans bara fungerar ibland.

Läs mer: 170+ exempel på ord som är svåra att stava!

Är det alltid fel att använda medans?

Ja, även om det ibland betraktas som acceptabelt att använda begreppet medans ska du alltid skriva medan. Så även om medans finns med i Svenska Akademiens ordlista och är ett riktigt ord är det lätt att du använder båda begreppen i löpande text, och det skapar bara förvirring.

Varför är medan det bästa valet?

medan fungerar överallt är det också bäst att alltid använda sig av medan i stället för medans. Du har alltså allt att vinna på att använda medan, medan du inte får några fördelar alls av att använda dig av medans.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.