seo texter logo

Parentes eller parantes - vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Parentes eller parantes - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva parentes, och det är alltid fel att skriva parantes. Anledningen till att många stavar fel beror sannolikt på att parantes låter rätt enligt i princip alla dialekter. Men fall inte för den luringen, och skriv parentes för den stavningen är 100 % rätt.

Anledningen till att parentes uttalas som parantes beror på att parentes är ett ord som tagits från det franska språket.

Parentes

Vad betyder parentes?

Ordet parantes syftar i regel på ett budskap som lagts till i text och inte har någon grammatisk förbindelse med den övriga texten. Men en parentes kan även syfta på att någonting inte är så viktigt.

Du kan till exempel säga: - Kalle gjorde en sådan målvaktstavla innan. - Ah, det är bara en parentes (som i inte så viktigt). Vi vann ju med 11 - 1.

Men du kan även säga: - Kalle är en medioker fotbollsmålvakt (se bara på tavlan han gjorde igår), så jag tycker att han ska flyttas ned till B-laget.

Exempel pa parentes

Vad betyder parentes på engelska?

Parentes betyder parentheses på engelska.

Läs mer: Hejvilt eller hej vilt → Vad är rätt?

Läs mer: Exempel på svenska ord som är svåra att stava.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.