seo texter logo

Petflaska eller PET-flaska → Vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Petflaska eller PET-flaska - hur stavas det?

Det är stavningen PET-flaska som är mest rätt, men petflaska är också en godkänd stavning på begreppet. Vi rekommenderar att du alltid använder stavningen PET-flaska då det är den vanligaste stavningen, vilket medför att läsarna tänker på vad du skriver och inte hur du skriver.

Läs mer: Att skriva på det enklaste och mest begripliga sättet är bästa praxis inom textförfattning. Det tillvägagångssättet kallas för att uttrycka sig i klarspråk.

PET flaska 1

Men då är pet-flaska också rätt?

Nej, det stämmer inte. Även om petflaska är en godkänd stavning är pet-flaska inte det. Detta då du läser ut förkortningen PET-flaska som ett ord, och inte som P-E-T-flaska. Petflaska är alltså lika rättstavat som aidssjuk, som man i sin tur inte ska stava aids-sjuk.

Vad är en PET-flaska?

En PET-flaska är en miljövänlig plastflaska som är tillverkad av polyetylentereftalat. PET-flaskor används främst som behållare för läsk och vatten, och många tillverkare gillar att PET-flaskor är betydligt mer formbara jämfört med aluminiumburkar.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.