seo texter logo

Schäfer eller shäfer - vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Schäfer eller shäfer - hur stavas det?

Det heter alltid schäfer, och det heter aldrig shäfer. Anledningen till att många stavar fel är förmodligen för att shäfer och schäfer låter ungefär likadant när man pratar.

Men tänk på att använda rätt stavning, och det gör du genom att skriva schäfer.

Den ratta stavningen ar schafer

Vad heter schäfer på engelska?

Schäfer heter german shepherd på engelska.

Vad kostar en schäfer i inköp?

Priset för att köpa en schäfer är i regel mellan 14 000 och 25 000 kr. Snittpriset är ungefär 22 000 kr per valp. Faktorer som påverkar priset är främst vilken stamtavla valpen har och om valpen kommer vara registrerad i SKK.

Det finns också schäfervalpar som fungerar som polishundar och ledarhundar. De valparna är dyrare och kostar oftast mellan 40 000 och 60 000 kr innan de ens har påbörjat sin träning.

Schäfervalpar som ska jobba kräver nämligen ett speciellt lynne, och då är de eftertraktade och på grund av det dyrare än "vanliga" schäfervalpar.

Läs mer: Aborre eller abborre - vad är rätt?

Vilka löpande kostnader finns för en schäfer?

Vanliga kostnader för en schäfer är hundförsäkring, foder och självrisk om hunden skulle skada sig och behöva vård. För att få ett lägre pris på sin hundförsäkring är det ofta en bra idé att jämföra hundförsäkringar mot varandra på nätet.

Det är även en bra idé att se över din hemförsäkring om du har en schäfer. För om din schäfer exempelvis skulle ta sönder något är det din hemförsäkring (alltså inte din hundförsäkring) som går in och täcker skadan.

Så passa gärna på att jämför hemförsäkringar mot varandra och lägg märke till det skydd du får som hundägare. Det skydd du ska leta efter är i detta fall ansvarsförsäkring eller ansvarsförsäkringstillägg.

Hur ska en schäfer bete sig?

En schäfer ska ha ett jämnt humör. De ska vara modiga, följsamma och självsäkra. Det är egenskaper som gör att schäfrar passar bra som exempelvis tjänstehund, sällskapshund, vakthund och vallhund.

Det ar vanligt att se schafern som en tjanstehund

Har schäfern en bra hälsa?

Ja, schäfern har en bra hälsa och är inte mer sjuk än genomsnittet sett till alla andra hundraser. Vanliga problem är samtidigt allergier, ryggproblem och ledproblem. Fast alla hundraser har sina saker att kämpa med så det är inget ovanligt.

Läs mer: Här kan du läsa om ord som ofta är felstavade.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.