seo texter logo

Sjyst, schyst, schysst eller juste - hur stavas det egentligen?

Det finns många sätt att stava till att någon är korrekt och riktig. Men heter det sjyst, schyst, schysst eller juste? Den frågan svarar vi på nu!

Stavas det sjyst, schyst, schysst eller juste?

I mer formella sammanhang heter det sjyst, och i mer vardagliga sammanhang heter det schysst. Språkrådet och Svenska Akademiens ordlista är oense om vad som är rätt men tillsammans godkänner de samtliga stavningar, alltså; juste, sjyst, schyst och schysst.

Men även om du får använda vilken stavning du vill är det viktigt att du är konsekvent. Så om du föredrar den mer vardagliga stavningen schysst ska du också använda den och bara den stavningen i den text du skriver.

Juste

Vill du ha en absolut rekommendation?

Vi rekommenderar att du alltid använder stavningen schysst. Dels för att den versionen av stavningen är mest vanlig, och dels för att Språkrådet rekommenderar den versionen av stavningen. Inom skrivspråk är det enklast för alla om du håller dig till en stavning, så använd schysst.

Fler språktips: Ska eller skall - vad är rätt egentligen?

Historiken bakom ordet

Ordet är taget från franskan i början av 1600-talet, och vid den tidpunkten stavades ordet juste. Men efter ett tag ville man ha en mer uttalsnära stavning med fokus på sje-ljudet, och tack vare det tillkom bland annat schysst som är den version av ordet vi rekommenderar.

Vad betyder schysst?

Schysst betyder ungefär samma sak som oklanderlig, rättvis, reko och hederlig. En person som är schysst är alltså någon du gillar och känner att du kan lita på. Två raka motsatser till schysst är orättvis och dum.

Schysst person

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.