seo texter logo

Tillväga eller till väga → Vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Tillväga eller till väga - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva till väga, men det är inte heller fel att skriva tillväga. Såväl Språkrådet som SAOL godkänner båda stavningarna samtidigt som de förtydligar att till väga är mest rätt. Anledningen till att begreppet ska särskrivas beror på att betoningen ligger på det andra ordet, alltså väga.

Till vaga

Måste jag använda till väga?

Vårt råd är att du alltid använder stavningen till väga. Men om du inte vill göra det ska du åtminstone se till att inte blanda tillväga och till väga. Då blir nämligen den text du skriver snurrigare än snurrigast.

Vad betyder till väga?

Till väga betyder att du beter dig eller gör någonting på ett speciellt sätt. Till väga är alltså ungefär samma sak som tillvägagångssätt.

Så kan du använda begreppet till väga

Karl är så fin med hunden. När han klipper sin hund går han till väga på så sätt att han alltid klappar hunden innan kloklippningen.

Uttryck dig i klarspråk

Att alltid använda det begrepp som är mest rätt, i detta fall till väga är en viktig del av att uttrycka sig i klarspråk. Att uttrycka sig på det sättet är bästa praxis inom textförfattning. Detta då alla således fokuserar på vad du skriver och inte hur du skriver.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.