seo texter logo

Så gör du för att undvika särskrivningar

I den här artikeln berättar vi bland annat vad en särskrivning är, samt varför det är viktigt att inte särskriva. Vi ger dig även tips för att sluta särskriva.

Det är lätt att råka särskriva, och när det väl händer kan reaktionerna bestå av allt ifrån irritation till gapskratt.

Men även om du kanske skrattar åt en person som sagt han har besökt en “sjuk sköterska” eller talat med “kassa personalen”, är det viktigt att du själv aldrig särskriver i professionella sammanhang.

Vi inleder artikeln med att svara på huvudfrågan, det vill säga vad du ska göra för att inte särskriva.

4 tips för att undvika särskrivningar

  1. Använd “en grej - ett ord”-principen.
  2. Ta hjälp av en online-ordbok.
  3. Ta hjälp av Googles sökmotor.
  4. Be någon korrekturläsa din text.

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

1. En grej - ett ord

Som SEO-byrån Please Copy Me förtydligar är regeln “en grej - ett ord” användbar i dessa sammanhang. Eftersom ord såsom skumtomte, tvättmaskin, torktumlare, sjuksköterska, herrcykel och cykellopp handlar om en och samma sak, då ska de också skrivas ihop.

Om du trots denna regel är osäker, skriv då ihop ordet.

2. Använd en online-ordbok

Svenska.se, där du kan söka i tre ordböcker på samma gång, kan du enkelt ta reda på om ett ord ska skrivas ihop eller inte. Allt du behöver göra för att få ett träffsäkert svar är att söka på ordet, vilket du ser på bilden nedan.

Online ordbok

3. Använd Google

Att Googla ett ord du är osäker på gällande om det ska skrivas isär eller inte är alltid en bra idé. Som du ser nedan får du i princip alltid rätt svar med hjälpt av ett rikt sökresultat (rich snippet) från Google.

Google stavningskoll via serpen

Sarskrivning pa Google

Lästips: Över 30 roliga särskrivningar med bilder!

4. Be någon korrekturläsa din text

Det är enkelt att göra om samma fel om och om igen, om ingen säger att du gör fel vill säga. Att be en kollega eller någon annan du känner korrekturläsa din text är därför en utmärkt idé. Främst för att din text blir av bättre kvalitet, men även då du slipper göra om samma misstag nästa gång.

Vad är en särskrivning?

En särskrivning är ett ord som egentligen ska vara sammansatt, men som någon skrivit som två eller fler separata ord. “Fyr kantig boll”, “mördar snigel” och “lång hårig sjuk sköterska” är tre särskrivningar som kan vara såväl irriterande som humoristiska.

Varför ska du inte särskriva?

Att få med en särskrivning eller felstavning på Blocket eller Tradera är lätt hänt, och något som få egentligen bryr sig om. Men om du särskriver när du exempelvis skriver produkttexter, pressreleaser eller nyhetsbrev, då kan vi nästan garantera att läsarna tappar förtroendet för såväl dig som det du skriver.

Utöver det kan kunder välja att besöka någon av dina konkurrenter i stället, vilket du förlorar pengar på.

Tips: Hos oss på SEO-texter.se kan du beställa prisvärda texter utan särskrivningar.

Personer rattar stavfel

3 anledningar till att svenskar särskriver

1. På engelska särskrivs i princip allt

När du skriver engelska texter lyder tumregeln; särskriv i princip allt! Det är därför förståeligt att personer som är duktiga på engelska också särskriver på svenska, då det tänket “följer med” till textförfattandet på svenska. Men koncentrera dig och korrekturläs extra noga, så slipper du särskriva på svenska.

2. Vi litar för mycket på rättstavningsfunktioner

De inbyggda rättstavningsfunktioner som bland annat Apple och Google erbjuder fungerar acceptabelt på svenska. Samtidigt är det knappast någon reinkarnerad Strindberg som sitter och drar i spakarna. Microsoft Word är det program som erbjuder de bästa rättstavningsfunktionerna på svenska, men även där blir det ofta fel.

Lita på ditt goda förnuft i stället för rättstavningsfunktionerna, och ta del av de tips vi nämnt ovan för att minska risken för att särskriva.

3. Många bryr sig inte om att stava rätt

Vi matas hela tiden av ny information, så till vardags bryr sig mottagaren vanligtvis mest om budskapet i stället för att lägga fokus på eventuella stavfel eller särskrivningar. Att en influencer eller kändis väljer att skriva super coolt, i stället för supercoolt på Facebook är inte längre ögonbrynshöjande.

Så när inte ens kändisarna bryr sin om att stava rätt, då tycker i regel inte heller deras följare att det är viktigt.

Läs mer: Så skriver du bra kategoritexter för din e-butik.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.