seo texter logo

Vad kostar SEO? (Och vad avgör priset?)

Här får du ett tydligt svar gällande vad SEO-insatser typiskt sett kostar, samt vilka faktorer som påverkar det pris du behöver betala.

Vad kostar SEO?

Priset för SEO ligger i regel på mellan cirka 700 och 1 500 kr per timme, och ett SEO-projekt kostar i regel mellan cirka 5 000 och 75 000 kr. Faktorer som påverkar priset inkluderar bland annat hur bra du rankar på Google idag och hur många insatser inom SEO du behöver.

Det finns fler sätt att ta betalt inom SEO

Att ta betalt per timme och per projekt är vanligt, men det är även vanligt att ta ut ett fast månadsarvode. Fasta månadsarvoden ligger i regel på mellan 5 000 och 10 000 kr för mindre företag, mellan 10 000 och 20 000 kr för medelstora företag och mellan cirka 20 000 och 30 000 kr för större företag.

Vad seo kostar

5 faktorer som påverkar priset

  1. Hur mycket resurser som behövs för att du ska ranka bra på Google. Med resurser menar vi bland annat SEO-texter, länkköp och strategier inom content marketing.
  2. Om du behöver en ny webbsida på grund av att den du har idag är för dålig.
  3. Om du har behov av sociala medie-konton på exempelvis Facebook och Instagram.
  4. Hur bråttom du har med att ranka bra på Google.
  5. Om du behöver komplettera din SEO med SEM, alltså Google-annonser.

Svar på vanligt ställda frågor

Är det lönt att betala för SEO-rapporter?

Nej, en SEO-rapport med bland annat nyckelordsbevakning tar 5 minuter att ta fram och ge dig. Om du betalar dyra pengar för att få en SEO-rapport varje månad utan att SEO-byrån gör några andra insatser åt dig blir du sannolikt lurad.

Är det en bra idé att betala per nyckelord?

Nej, att betala per nyckelord som rankar bra på Google är oftast en dålig idé. Främst då oseriösa SEO-byråer kan välja att ranka din webbsida på oviktiga och enkla sökord för att tjäna lätta pengar.

Är kostnaden för länkbyggande inkluderad i ett SEO-projekt?

Det beror på. I många fall inkluderas länkar från relevanta webbsidor med trafik i den budget du betalar för projektet, men det är inte alltid så.

Läs mer: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.