seo texter logo

Så stavar och böjer du ordet webbinarium

Hur stavar och böjer du på ordet webbinarium? Utöver det, heter det verkligen webbinarium och inte tex. webinar? De frågorna och fler svarar vi på nu!

Heter det webinar eller webbinarium?

På svenska heter det alltid webbinarium och det heter aldrig webinar, som i sin tur är det engelska ordet för webbinarium. Anledningen till att webinar inte får heta just så är att webbinarium helt enkelt passar bättre på svenska. Detta då vi kan böja, stava och uttala webbinarium på rätt sätt.

Den första delen av webbinarium, det vill säga "webb", ska ha två "b" för att vara rättstavat på svenska. Om vi hade använt stavningen webinar på svenska hade e-ljudet blivit för långt, alltså w"eee"binar (som i "ske").

Så med två b får vi ett kort e-ljud samtidigt som ordet får en korrekt stavning på svenska.

Det heter alltid webbinarium pa svenska och aldrig webinar

Kan du använda ordet webbseminarium?

Ja, det kan du, men det borde du inte göra. Språkrådet rekommenderar webbseminarium. Men webbinarium är samtidigt ett enklare ord som betyder exakt samma sak och som dessutom finns med i Svenska Akademiens ordlista. Så håll det enkelt, använd webbinarium och inte webbseminarium.

Men jag vill använda webbseminarium!

Det får du gärna göra, men då ska du tänka på att vara konsekvent och alltid använda stavningen webbseminarium. Om du blandar webbinarium och webbseminarium i samma brödtext tänker läsarna sannolikt mer på dina ordval än innehållet in din artikel.

Så stavas och böjs webbinarium

I singular och plural

  • Ett webbinarium.
  • Flera webbinarier.

I sammansatt form

  • Webbinarie, som i webbinarieföreläsare och webbinariedeltagare.

Svar på vanligt ställda frågor

Vad är ett webbinarium?

Ett webbinarium är ett webbaserat seminarium där alla deltagare sitter framför en digital enhet. Om det finns deltagare på plats rent fysiskt är det i stället en webbsändning. Det är vanligast att tjänster såsom Google Meet, Skype eller egenutvecklade plattformar används vid webbinarium.

Vad betyder ordet webbinarium?

Ordet webbinarium är en blandning mellan ordet webb och ordet seminarium. Själva ordet webbinarium betyder alltså grovt sett "ett seminarium som äger rum på webben".

Heter det webbinarium eller webinarium?

Det heter webbinarium och inte webinarium. Om du hade använt ordet webinarium hade "e"-et blivit för långt (med samma uttal som i segt).

Hur stavas webbinarium?

Webbinarium kan även stavas webinar och webbseminarium. Men webbinarium är den enklaste och bästa stavningen på svenska, medan webbseminarium också fungerar acceptabelt. Det engelska begreppet webinar ska du dock inte använda då det låter konstigt i svensk text.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.