Det är alltid rätt att skriva till väga, men det är inte heller fel att skriva tillväga. Såväl Språkrådet som SAOL godkänner båda stavningarna samtidigt som de förtydligar att till väga är mest rätt. Anledningen till att begreppet ska särskrivas beror på att betoningen ligger på det andra ordet, alltså väga.
Vårt råd är att du alltid använder stavningen till väga. Men om du inte vill göra det ska du åtminstone se till att inte blanda tillväga och till väga. Då blir nämligen den text du skriver snurrigare än snurrigast.
Till väga betyder att du beter dig eller gör någonting på ett speciellt sätt. Till väga är alltså ungefär samma sak som tillvägagångssätt.
Karl är så fin med hunden. När han klipper sin hund går han till väga på så sätt att han alltid klappar hunden innan kloklippningen.
Att alltid använda det begrepp som är mest rätt, i detta fall till väga är en viktig del av att uttrycka sig i klarspråk. Att uttrycka sig på det sättet är bästa praxis inom textförfattning. Detta då alla således fokuserar på vad du skriver och inte hur du skriver.