Det är alltid rätt att skriva badtunna, och det är alltid fel att skriva badtuna. Anledningen till att vissa använder stavningen badtuna beror sannolikt på att den stavningen låter rätt i södra Sverige såsom i Skåne. Men fall inte för den luringen och använd stavningen badtunna som är 100 % rätt.
En badtunna är ett utebad som du kan ha i princip var du vill, exempelvis på trädgården vid din villa eller vid fritidshuset. Uppvärmningen sker i regel med antingen gasol eller ved, och det är enkelt att värma upp en badtunna oavsett vilken uppvärmningstyp du väljer.
Förenklat finns det två typer av badtunnor; eldade badtunnor och badtunnor med gasoluppvärmning.
Badtunnor som du värmer upp genom att elda passar bäst vid exempelvis stugan och andra ställen där det inte är så tätbebyggt.
Klara fördelar med att ha en vedeldad badtunna inkluderar att du:
Lästips: Ta gärna del av företaget SvenskBadtunnas guide om vedeldade badtunnor.
Badtunnor som värms upp med hjälp av en gasolvärmare avger ingen rök eller doft, vilket gör att den passar särskilt bra i tätbebyggda områden.
Viktiga fördelar med badtunnor med gasolvärmare inkluderar att:
En badtunna av bra kvalitet kostar i regel mellan cirka 10 000 och 50 000 kr. Faktorer som avgör det pris du betalar inkluderar bland annat var badtunnan är tillverkad, hur stor badtunnan är, vilken typ av uppvärmning badtunnan har och var du köper din badtunna.
Beroende på vilken badtunna du köper är invändiga kaminer olika mycket i vägen. Det finns nämligen badtunnor där den invändiga kaminen bara går ut några centimeter, men det finns även badtunnor med invändiga kaminer som går ut tiotals centimeter ut i badtunnan.
Utvändiga kaminer tar däremot inte någon plats alls i själva badtunnan, vilket många uppskattar då således fler personer får plats i badtunnan. Men det finns även en del som tycker att invändiga kaminer är designmässigt snyggare än de utvändiga kaminerna.
Så om du ska välja att ha invändig eller utvändig kamin till din badtunna beror främst på ditt eget tycke och smak.
Nej, om du köper en svensktillverkad badtunna som är anpassad för det nordiska klimatet är det absolut inte för kallt att ha badtunna i Sverige. Många typer av badtunnor kan du nämligen använda året runt så länge du värmer upp badtunnan på rätt sätt och tömmer den på vatten när du badad färdigt.
Hur varmt det ska vara i badtunnan är förstås individuellt, men som tumregel är en temperatur på 37 grader lagom. Just 37 grader är nämligen vad din kroppstemperatur ligger på.