seo texter logo

Besikta eller bessikta - vad är rätt?

Är det rätt att skriva bessikta, eller är det istället besikta du ska skriva? Ett tydligt svar på den frågan får du i denna artikel.

Besikta eller bessikta - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva besikta, och det är alltid fel att skriva bessikta. Anledningen till att många stavar fel beror sannolikt på att bessikta låter rätt med sitt till synes korta "E". Men fall inte för den luringen, och använd alltid stavningen besikta för den är 100 % rätt.

Heter det besikta eller besiktiga?

Både besikta och besiktiga är godkända stavningar enligt Språkrådet. Men de säger samtidigt att det är bättre att skriva besikta. Anledningen till det är för att besikta är kortare och hänger ihop med det längre ordet besiktning, och så även sikta.

Vad betyder besikta?

Att besikta något är en arbetsprocess där man försäkrar sig om att allt är som det ska. Man kan bland annat besikta bilar, båtar, hus, ventilationssystem, energiåtgången för fastigheter och olika typer av överlåtelser.

Vad heter besikta på engelska?

Besikta betyder inspect på engelska.

Exempel på saker som kan besiktas

1. Fordon

Fordon såsom bilar och motorcyklar ska besiktas. Vid en fordonsbesiktning säkerställer besiktningspersonen att ditt fordon är säkert att köra, samtidigt som fordonets allmänna skick kontrolleras.

Om något inte skulle stå rätt till med ditt fordon får du i regel tid på dig att laga fordonet innan ombesiktning ska ske. Men i värsta fall kan ditt fordon få ett omedelbart körförbud, vilket medför att det måste bärgas till en verkstad.

Som tumregel besiktar man sin bil var 14 månad. Fast värt att veta är att undantag finns vilket du kan läsa om i Bilprovningens artikel om besiktningsintervaller.

Besikta fordon

2. Ventilationssystem (OVK-besiktning)

En besiktning av ventilationsutrymmet i en bostad kallas för OVK-besiktning, eller obligatorisk ventilationskontroll.

Vid en OVK-besiktning säkerställer besiktningspersonerna att ventilationssystemet fungerar lika bra som när systemet togs i bruk för första gången. Ett ventilationssystem som fungerar idealt ska bland annat ha ett tillräckligt och obehindrat luftflöde som går åt rätt håll.

Om ventilationssystemet inte uppfyller de krav som ställs måste ventilationssystemet ombesiktas, och innan dess måste byggnadsägaren se till att de tidigare nedslagen i protokollet rättas till.

För att lära dig mer om hur en OVK-besiktning fungerar och vilka krav som ställs rekommenderar vi att du läser OVK-Centers guide om hur en OVK-besiktning går till.

Läs mer: Exempel på svenska ord som är svåra att stava!

Besikta ventilationssystem

3. Fastigheter

Det finns många typer av fastighetsbesiktningar. En av dessa är den så kallade enegibesiktningen där en energiexpert kartlägger och dokumenterar hur energieffektiv din fastighet är.

Enligt de regler som gäller idag är en energibesiktning giltig i 10 år. Du måste även ha en aktiv energideklaration i samband med att du säljer din bostad, för om du inte har det kan köparen tvinga dig betala för en sådan i efterhand.

Besikta fastigheter

En annan vanlig fastighetsbesiktning är den så kallade överlåtelsebesiktningen. Det är inte ett måste att utföra en överlåtelsebesiktning av bostaden innan försäljning.

Men det är samtidigt en bra idé då besiktningspersonen kontrollerar viktiga saker såsom tak, fasader och fönster, och slutligen tar fram en samlad riskbedömning som främst är av nytta för köparen.

Värt att veta är även att det går att "skjuta upp" överlåtelsebesiktningen med hjälp av en besiktningsklausul, som i sin tur är ett tillägg överlåtelseavtalet mellan köpare och säljare.

Läs mer: Vad är ett ordspråk egentligen?

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.