seo texter logo

Bilder och SEO - detta ska du tänka på!

När det kommer till bild-SEO finns det mer att tänka på än att döpa alt-taggarna till rätt saker. Här lär du dig allt om best practice inom bild-SEO!

10 perfekta tips inom bild-SEO!

 1. Använd bilder så ofta du kan
 2. Ge bilderna korrekta namn
 3. Använd beskrivande alt-texter
 4. Använd rätt filtyp vid rätt situation
 5. Ladda upp bilderna i rätt pixel-storlek
 6. Se till att bilderna komprimeras
 7. Använd alltid lazy loading
 8. Använd bildtexter vid behov
 9. Använd en CDN om sajten har många utländska besökare
 10. Använd inte för många giffar

Nedan pratar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Det är en bra idé att använda bilder

Artiklar blir ofta tråkiga att läsa om det inte finns någonting som bryter av all text. Saker som bryter av texten kan vara tabeller och listor, men även bilder. Så ha som vana att inkludera minst en bild per artikel och gärna fler än så om du skriver en lång artikel.

2. Döp bilderna på rätt sätt

Du ska se till att dina bilder har filnamn som beskriver vad bilden handlar om på ett kortfattat sätt.

Vi ar snalla hundar voff voff

Att döpa bilden ovan till "hundar.jpg" är en bra idé, i stället för något konstigt såsom IMG02233.JPG.

Värt att tänka på är också att du inte ska ägna dig åt keyword stuffing, alltså att lägga till en massa onödiga ord bara för sakens skull.

Att döpa bilden ovan till "hundar-hund-jyckar-doggies-doggo-vovve-vovvar.jpg" är bara dumt för bilden får inte mer uppmärksamhet på Google bara för det.

Så se till att döpa dina bilder till någonting kort och beskrivande, då gör du precis som sökmotorerna vill att du ska göra.

3. Döp alt-texterna på rätt sätt

Alt-texten ska du döpa på ett sätt som gör att såväl sökmotorer som personer med handikapp kan förstå vad bilden handlar om.

Nedan kan du se hur html-uppmärkningen ser ut för alt-text:

<img src="hundar.jpg" alt="5-glada-hundar-sitter-på-en-rad"/>

Om du vill ha hjälp med att skriva en bra alt-text; tänk så här:

Det här är en bild som beskriver en/ett: "hund som simmar", "granne som sparkar på ett element", "hund som hittar en pinne" eller "häst som gnäggar medan hon slår bakut."

Även här gäller det till att vara kortfattad. Du behöver alltså aldrig skriva "en bild på" eller "ett skärmklipp på". Google vet redan att det handlar om en bild, så använd gärna den fetade regeln ovan för att skapa en riktigt bra alt-text.

4. Välj rätt filtyp för rätt situation

I princip alla bilder på webben har av något av dessa format: JPEG, PNG eller SVG.

Men när ska du använda vilket format?

Jo, vi rekommenderar att du väljer:

 • JPEG när du ska ladda upp stora fotografin eller illustrationer. Färgerna hålls nämligen på en bra nivå och filstorleken är ganska liten.
 • PNG när du ska ladda upp bilder med transparent bakgrund eller med beskrivande text på bilden.
 • SVG när du ska ladda upp loggor eller ikoner.

Värt att tänka på är att det finns webb-verktyg som transformerar JPEG- och PNG-bilder till det mer kompakta formatet WebP. Det sistnämnda formatet är alltid att föredra då bilderna presenteras i princip samma kvalitet trots att bildfilen får en cirka 50 % mindre storlek.

Om du vill lära dig mer om hur WebP-formatet fungerar har Google ett bra blogginlägg om det.

5. Bilderna vara av rätt storlek i pixlar

På SEO-texter har vi en maximal bredd på 800 px vilket medför att det inte är en bra idé att ladda upp bilder med en bredd som är större än så.

På en 32-tums-monitor ser bloggen ut så här..

Skarmavbild pa SEO

.. så även om vi skulle ladda upp en bild med en bredd på 8 000 px skulle den aldrig bli bredare än 800 px. Det enda som skulle hända i det fallet är att bildfilen tar upp en massa plats i onödan, vilket medför att webbsidan laddas långsammare.

Om du vill ändra storlek på dina bilder fungerar webb-verktyg såsom Iloveimg.com utmärkt. Du kan även välja att använda dig av redigeringsprogram såsom Photoshop (kostar pengar) och Gimp (gratis) om du vill ha mer kontroll över beskärningen av bilderna.

Med I love img kan du beskara flera bilder pa samma gang

6. Se till att komprimera bilderna

När du komprimerar, det vill säga förminskar en bild är det vanligt att filstorleken minskar med upp emot 50 %.

Du ska samtidigt tänka på att inte förminska dina bilder så aggressivt att de blir suddiga.

Om du använder dig av Photoshops save for web-funktion är en kvalitetsinställning på cirka 80 % lagom.

Photoshop erbjuder en bra funktion som kallas save for web

Om du vill förminska dina bilder online rekommenderar vi i stället:

Det är de snabbaste och mest effektiva bildverktygen som går att hitta på nätet. Genom åren har vi använt cirka 15 olika bildkomprimeringsverktyg, och de vi nämner ovan är i särklass bäst.

Compress elefanten ar grym pa det han gor

7. Se till att använda lazy load

Lazy load är ett arbetssätt din webbsida kan använda sig av för att din sajt ska laddas snabbare i samband med att bilder presenteras för besökaren.

Din webbsida laddas snabbare nar du aktiverat lazy loading

Anledningen till att din webbsida snabbas upp är att bilder som inte syns på skärmen just nu bara laddas när besökaren scrollar ned. Det är betydligt bättre än om din webbläsare skulle laddat alla bilder så fort besökaren tagit sig till den.

Om vi tar denna artikel som exempel: De bästa SEO-verktygen just nu!

Där har vi över 60 bilder som tillsammans väger in på över 10 MB. Men tack vare lazy load-funktionen i WordPress laddas bara mellan cirka 2 och 3 bilder på samma gång, vilket medför att hela artikeln laddas snabbt i vilket fall.

Men hur aktiverar du lazy load egentligen?

Som Search Engine Journal förtydligar har WordPress ett inbyggt stöd för lazy load sedan i början av 2020. Du behöver alltså inte ladda ned något tillägg för att din webbsida ska ha stöd för lazy load så länge du använder WordPress.

Om du har ett annat publiceringssystem kan det vara en bra idé att prata med en utvecklare för att försäkra dig om att sajten har stöd för lazy load.

Tips: Det är mer än bilder som är viktigt. Läs gärna om hur du beställer SEO-optimerade texter av oss!

8. Använd bildtexter om det behövs

När du använder dig av bilder på din webbsida är det ibland viktigt att besökaren förstår vad bilderna föreställer. Så om du exempelvis laddat upp en bild på en solnedgång i Marbella i en artikel som handlar om just Marbella, då är det en bra idé att skriva "En solnedgång i Marbella" som bildtext.

Du kan också välja att skriva vad bilden handlar om i brödtexten om du inte vill använda dig av bildtext på din webbsida. Huvudsaken är att besökaren förstår vad bilden handlar om.

Men måste varje bild ha en bildtext?

Nej, absolut inte.

Men om du känner att besökaren skulle uppskatta att förstå vad bilden handlar om, då är det en bra idé att inkludera en bildtext. Rent dekorativa bilder utan något egentligt sammanhang med artikeln behöver sällan någon bildtext.

9. Använd en CDN om du har en internationell sajt

Om din webbsida har många internationella besökare är det en bra idé att använda en så kallad CDN, som är en molnlösning som ser till att dina bilder levereras mer effektivt till besökare som befinner sig långt bort.

Om du exempelvis har internationell webbsida på ett svenskt webbhotell med svenska servrar, då tar det en ganska lång tid att ladda ner bilder för besökare i exempelvis USA eller Kanada.

När du använder en CDN slipper du det problemet, för då laddas bilderna i realtid och exakt lika snabbt oavsett var besökarna kommer ifrån.

Men behöver du en CDN om din sajt i princip bara har svenska besökare?

Nej, skulle vi säga, då fungerar det lika bra att använda sig av webbhotellets servrar.

Upplysningsvis är Cloudflare en av de bästa och mest populära CDN-tjänsterna. Du kan prova Cloudflare utan att betala någonting, och välja att uppgradera om du känner att tilläggsfunktionerna är något som passar dig.

Cloudflare ar en av de mest populara CDN tjansterna som ar gratsi

10. Använd inte för många GIF-animationer

Det är snyggt och lite coolt att använda giffar, men du ska tänka på att de tar mycket plats. Av den anledningen ska du ha som vana att som mest inkludera en eller två GIF-animationer per artikel.

Läs mer: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.