seo texter logo

Cykel eller cyckel - vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Cykel eller cyckel - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva cykel, och det är alltid fel att skriva cyckel. Anledningen till att många stavar fel beror sannolikt på att cyckel låter som en logisk stavning enligt svenska skrivregler. Men fall inte för den luringen, och använd alltid stavningen cykel för den är 100 % rätt.

Cykel

Varför stavar man cykel med "CK"?

Det finns inget hundraprocentigt svar, men en skribent på Språktidningen säger att stavningen med k (cykel) egentligen är fel enligt det svenska uttalet. Skribenten tror vidare att den nuvarande stavningen finns kvar för att man tidigare stavat ordet cykel med långt "Y".

Att fortsätta stava cykel med ett "K" beskrivs alltså vara ett sätt att förtydliga ordets historiska koppling till det äldre uttalet.

Läs mer: Intressanta ordspråk med begripliga förklaringar

Vad är en cykel?

En cykel är ett transportmedel med pedaler som du trampar på för att förflytta dig framåt och en broms som gör att du stannar. I regel saknar cyklar motorer, men det finns samtidigt cyklar (eller mopedhybrider) med mindre förbrännings- eller elmotorer.

Mopedhybrid

Vad är det engelska ordet för cykel?

Bike eller bicycle.

Läs mer: Svenska ord som är lätta att stava på fel sätt.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.