seo texter logo

Disciplin eller diciplin - vad är rätt?

Här får du reda på hur detta begrepp stavas på ett begripligt sätt.

Disciplin eller diciplin - hur stavas det?

Det är alltid rätt att skriva disciplin, och det är alltid fel att skriva diciplin. Anledningen till att många stavar fel beror sannolikt på att rättstavade disciplin har ett dolt "S". Så glöm inte "S:et" och använd den rätta stavningen, som är disciplin.

Disciplin

Var kommer ordet disciplin ifrån?

Ordet disciplin kommer från latinska disciplina, som betyder uppfostran eller handledning. Diciplina kommer i sin tur från ett annat latinskt ord i form av discipulus, som betyder lärjunge eller elev.

Vanliga innebörder av disciplin

Disciplin inom det militära

Disciplin inom det militära syftar på den enskilde eller hela truppens förmåga att följa order, det vill säga att göra som de blivit tillsagda. Inom det militära är disciplin alltså en vanemässig, osjälvisk och eftersträvansvärd orderlydnad som gör att hela armén kan arbeta effektivt.

Läs mer: Småländska ord och uttryck → Perfekt för nybörjare

Lyda order

Disciplin som en personlig egenskap

Om någon säger att du har en god disciplin syftar denne på att du uppfyller dina åtaganden på ett idealt sätt. När du är disciplinerad kan din omgivning räkna med att du gör det som är rätt trots att du själv inte tjänar på det direkt, eller över huvud taget.

I personliga sammanhang är disciplin i princip alltid en komplimang.

Disciplin pa jobbet

Vad betyder disciplin på engelska?

Discipline.

Lästips: Exempel på svenska ord som är svåra att stava!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.