seo texter logo

Vad är en indexfond egentligen?

Det finns många olika typer av fonder, och en av dessa är indexfonden. Så i denna artikel berättar vi vad en indexfond är på ett kompakt och enkelt sätt.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en investering som följer index, till exempel index på aktiemarknaden. Om du investerar i en indexfond på börsen har fonden en så pass bra spridning att den följer index (den genomsnittliga värdeutvecklingen) på ett träffsäkert sätt. Generellt ses indexfonder som fonder med låg risk.

Det finns till exempel indexfonder som följer OXM Stockholm 30, alltså de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. En sådan fond har innehav i 30 bolag. Så om OXM Stockholm 30 består till 5 % av Clas Ohlson, då har indexfonden också ett innehav på 5 % hos Clas Ohlsson.

Indexfonder har generellt en låg förvaltningsavgift

När du har ett innehav i en fond betalar du ofta en avgift till den som förvaltar fonden. Hur stor avgift du betalar beror i stort på hur stor kompetens och hur stora specialkunskaper som krävs för att hitta köpvärda aktier. Anledningen till att indexfonder är billiga beror i stort på att de följer index, och således inte kräver specialkompetens från förvaltaren.

Har indexfonder alltid en låg risk?

Nej, även om indexfonder generellt ses som lågriskfonder kan du likväl investera i indexfonder med hög risk. Indexfonder som är mer riskfyllda inkluderar bland annat fonder som följer index i tillväxtmarknader såsom Ryssland, Indien, Kina, Taiwan och Brasilien.

Läs mer: Komplett ekonomiordlista med viktiga begrepp.

Fördelar och nackdelar med indexfonder

Fördelar

  • Generellt sett en lågriskinvestering.
  • Generellt sett en låg förvaltningsavgift.

Nackdelar

  • Du får aldrig bättre utveckling än indexet.
  • Bolag som är i "dålig form" köps in bara för att de finns med på index.

Källor till artikeln

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Anna Karlsson

Anna är en erfaren skribent som trivs bäst med att skriva inom nischerna igaming, ekonomi och teknik. Hon har 4 års erfarenhet som content writer.