seo texter logo

Vad kostar sökoptimering egentligen?

Vad kostar det att få hjälp med sökmotoroptimering och vad är det du får hjälp med egentligen? De frågorna och fler svarar vi på nu!

Vad kostar SEO?

SEO, eller sökmotoroptimering kostar mellan cirka 500 och 1 500 kr per timme om du anlitar ett svenskt SEO-företag. Faktorer som avgör priset inkluderar bland annat hur lång erfarenhet samt hur goda kunskaper SEO-konsulten har, och utöver det spelar även betalmodellen in.

Snabblänk: Så mycket tar vi betalt för SEO-tjänster

Betalmodeller inom SEO

Vad kostar SEO per timme?

Den genomsnittliga timkostnaden för SEO ligger i regel på omkring 900 kr. Det är en smart idé att kräva att få betala per timme, för då kan du lätt kräva att få en arbetslogg på vad SEO-byrån har hjälpt dig med.

Vad kostar SEO per månad?

SEO kostar i regel mellan 7 000 och 15 000 kr per månad. Det är vanligt att SEO-byråer som tar betalt månadsvis lovar att jobba ett visst antal timmar per månad för de kunder som väljer denna betalmodell.

Tanken med att ta betalt per månad är att du som kund ska kunna förutse och budgetera för hur mycket pengar du vill lägga på SEO.

Vad kostar SEO per projekt?

Att betala för SEO per projekt kostar i regel mellan cirka 5 000 och 10 000 kr. Även här ska du försäkra dig om att du får det du betalar för. Fråga därför exakt vad SEO-byrån kommer att göra för ditt företag och hur lång tid det tar, så du vet att du får mycket för pengarna.

Tilläggstjänster inom SEO som kostar pengar

Länktjänster

Att köpa en artikel med en permanent länk kostar oftast mellan cirka 1 500 och 6 000 kr. Värt att notera är att det även finns SEO-byråer som tar betalt för länkar månadsvis, men vi anser att du får mest för pengarna om du väljer att köpa permanenta länkar.

Ett normalt pris för de så kallade hyrlänkarna ligger på cirka 200 kr per månad.

Tips: Du kan köpa länkar från riktiga sidor hos oss. När du köper en länk är den din för alltid, så du slipper alltså betala någon löpande avgift till oss.

Prestationsbaserad SEO

Vissa SEO-byråer jobbar prestationsbaserat. Det brukar innebära att de tar betalt per sökord som rankar som topp 10 på SERP:en. Denna betalmodell är ofta någonting du förlorar på som kund. Detta då många SEO-byråer kan få din webbsida att ranka på lätta sökord för att således tjäna lite snabba pengar.

Läs gärna på vad som menas med sökintention. När du vet vad det är, då vet du också att det är mycket lättare att ranka på nyckelordsfrasen "vad är en stödstrumpa" jämfört med "köpa stödstrumpa".

Den förstnämnda frasen är alltså informationsbaserad och inte värd många kronor. Detta medan den andra frasen är transaktionsbaserad och således svårare att ranka på, och samtidigt mer värdefull.

Att få ett tjugotal lätta nyckelord att ranka som topp 10 på Google är superenkelt. Så om du vill betala för prestationsbaserad SEO, se då till att nyckelorden är värda att ranka på.

Att ranka pa svara sokord som casino ar en rejal utmaning

Att ranka pa sokord som hundkoppel ar betydligt lattare

Vanliga saker som inkluderas i SEO-arbete

  • Content writing (författande av innehållsrika och hjälpsamma texter).
  • Copywriting (författande av säljande texter, ofta marknadsföringstexter).
  • Länkbyggande (köp helst permanenta länkar).
  • Rapportering och statistik (detta är i princip inte värt någonting).

Värt att tänka på är att rapportering och statistik är någonting som tar 30 sekunder att få fram. Det är alltså bra att få ta del av statistik, men du ska aldrig behöva betala för det. Du ska bara betala för saker som får din sajt att bli mer synlig på Google.

Vad kostar internationell SEO?

Internationell SEO, det vill säga SEO på engelska kostar i regel mellan cirka 1 000 och 1 500 kr per timme. Det är alltså ofta lite dyrare att köpa SEO-tjänster på engelska jämfört med att köpa SEO-tjänster på svenska. Detta enligt en undersökning från Ahrefs.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.