seo texter logo

Vad är skillnaden mellan en sida och ett inlägg?

Om du publicerar text märker du fort att det både finns inlägg och sidor. Men vad är skillnaden mellan dessa begrepp? Det tar vi reda på nu.

Du gör inte fel om du publicerar olika typer av textmaterial som antingen sidor eller som inlägg. Men sanningen är att det finns skillnader som du ska veta om för att kunna göra ett informerat val gällande om en sida eller ett inlägg passar bäst för det material du ska publicera.

4 skillnader mellan sidor och inlägg

  1. Hur ofta texten uppdateras.
  2. Vem som står bakom texten.
  3. Inkludering av taggar och kategorier.
  4. Delningsfunktioner för sociala medie-sajter.

Nedan pratar vi mer om de skillnader som precis nämnts i större detalj.

1. Uppdateringsfrekvensen

Inlägg uppdateras i regel relativt ofta, medan textmaterial som finns på sidor i princip aldrig uppdateras. Det är alltså en bra idé att öronmärka sina sidor för innehåll som är tidlöst, medan inläggen ska vara mer färska och redo för att få sig en snabb innehållsuppdatering.

För att nämna ett exempel är vår kontakta oss-sida en regelrätt sida, och inte ett inlägg.

Var kontakta oss sida ar en sida

2. Vem som ansvarar för innehållet

När du publicerar någonting som en sida finns det inget automatiskt sätt att berätta vem som ligger bakom materialet, vilket är en klar begränsning. Men när det kommer till inlägg slipper besökarna chansa, för där är det nämligen enkelt att berätta vem som skrivit det material som publicerats.

Tips: När du skapar länkbete är det en god idé att publicera det som ett inlägg.

Lankbetes inlagget ska sannolikt andras ofta och passar som inlag

3. Uppmärkning med taggar och kategorier

Du kan traditionellt sett inte märka upp sidor med taggar och kategorier, men det är inte svårt att märka upp inlägg med just det. Att använda sig av taggar och kategorier är inte ett måste, men samtidigt en bra idé för att Google och andra stora sökmotorer ska förstå vad din webbplats handlar om.

4. Delningsfunktionerna

Inlägg kan traditionellt sett delas till sociala medie-sajter på ett enkelt sätt via diverse tillägg såsom Social Warfare. Sidor kan däremot sällan delas då i princip inga publiceringssystem erbjuder den funktionaliteten.

Utöver detta kan du ofta låta dina besökare dela inlägg via RSS samt låta dem kommentera inlägg, medan dessa funktioner sällan fungerar när du publicerar någonting som en sida.

Social warfare ar ett bra delningstillagg for Wordpress

Sammanfattning

  1. Sidor är något du ska använda dig av när du ska publicera tidlöst material som sällan behöver ändras. Om oss-sidan och kontakta oss-sidan är två typiska sidor som passar bra som just sidor, och inte som inlägg.
  2. Att skapa ett inlägg är en bra idé när du exempelvis vill att besökarna ska kunna dela innehållet på sociala medie-sajter samt kommentera det som skrivits. Ett inlägg är också en god idé när du vill visa vem författaren är, samt när du vill kunna strukturera upp innehållet med taggar och kategorier.

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.