seo texter logo

Allt om hur Googles disavow-verktyg fungerar!

Gör en disavow! Det kan man få höra ibland. Men vad är en disavow, och hur fungerar det med disavow? Det får du reda på nu!

Vad är Googles disavow-verktyg?

Googles disavow-verktyg är en funktion som Google erbjuder där du kan berätta och markera de tillbakalänkar du tycker är opålitliga. Verktyget tar emot information om vilka webbsidor du vill avvisa länkar från genom att du laddar upp en textfil där du uppger var länkarna finns.

Är det nödvändigt att avvisa länkar?

Nej, i regel behöver du inte avvisa länkar via Googles disavow-verktyg. Om du märker att nya och opålitliga tillbakalänkar tillkommit, och du samtidigt tappar i ranking på Google, då kan det vara en god idé att använda disavow-verktyget. Du ska alltså använda verktyget med försiktighet.

Google har gömt undan verktyget så att det är svårt att hitta för att du i princip aldrig behöver använda dig av det. Som Brightedge förtydligar finns det skadliga länkar på webben som kan få din webbsida att ranka sämre, men i princip alla länkar som pekar mot din webbsida gör faktiskt nytta.

Läs mer: Detta gör en sökmotoroptimerare.

Att ta dig till Googles disavow-verktyg för att börja avvisa länkar till höger och vänster gör i princip alltid mer skada än nytta. Främst då Google sannolikt “nollar” eller oskadliggör länkar från “spammiga” webbplatser utan att du behöver göra någonting. Tänk också återigen på att du med en disavow riskerar att ta bort starka tillbakalänkar från seriösa sajter som faktiskt hjälper din sajt att ranka högre på Google.

När ska du använda Googles disavow tool?

Du ska använda Googles länkavvisningsverktyg om du är säker på att du gjort någonting fel som får din webbsida att ranka sämre i sökmotorerna. Exempel på när man gjort någonting dumt är när man köpt billiga (spammiga) tillbakalänkar via Fiverr eller köpt länkar på en webbsida som inte är att lita på.

Lästips: Hos oss kan du köpa länkar från seriösa sidor.

Så utformar du disavow-dokumentet

Disavow

Som du ser på bilden ovan ska du öppna en enkel textredigerare för antingen Windows eller Mac.

I dokumentet kan du avvisa såväl enskilda sidor som hela domäner. Om du fått många skadliga länkar från en och samma domän är det lika bra att avvisa hela domänen. De få gånger jag själv lagt in en disavow har jag avvisat hela domäner då opålitliga webbsidor ofta lägger till nya spamlänkar som pekar mot din webbsida.

Exempel på disavow-dokument

# Avvisade länkar från enskilda delsidor

https://webbsida.com/spammiga-bilder/spammelispam.html

# Avvisade domäner

domain:spamdomän.se

domain:spamskinkaärgott.se

Med en avvisning på domännivå slipper du alltså gå in och kontrollera om den spammiga sidan lagt till nya skräplänkar som pekar mot dig. Detta då samtliga URL:er, alltså både de befintliga och de som läggs till i efterhand redan är avvisade.

Värt att notera är att dokumentet måste ha filändelsen .txt för att du ska kunna ladda upp det i disavow-verktyget.

Disavow i ratt format enligt googles riktlinjer 1

4 steg för att avvisa länkar med Googles disavow tool

  1. Ta dig till Googles disavow tool.
  2. Klicka på “Upload disavow list”.
  3. Ladda upp .txt-filen som visar Google var de skadliga länkarna finns.
  4. Godkänn uppladdningen.

Varför finns disavow-verktyget över huvud taget?

Om Googles disavow-verktyg ofta gör mer skada än nytta, varför har Google inte bara tagit bort det?

Sanningen är att Google nöjt sig med att gömma undan verktyget så bra de kan. De har även sett till att tydligt varna besökare om att de kan få sajten att ranka sämre om de avvisar länkar via verktyget.

Varning med Googles disavow verktyg 1

Läs mer: Så fungerar det att snappa en domän.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.