Snabblänkar
Ett webbhotell är en onlinetjänst som lagrar din webbsida, vilket medför att den går att besöka på internet. När du skaffar ett webbhotell hyr du alltså utrymme på en server (en jättelik hårddisk) som lagrar alla data som krävs för att din webbsida ska fungera.
Värt att veta är att du kan skaffa en egen webbserver och drifta din webbsida därigenom. Men att göra så är en dålig idé, inte minst på grund av att det krävs avancerade nätverkskunskaper för att ens få webbhotellet att fungera.
Det bästa är att hyra in sig på en server hos ett företag som erbjuder webbhotellspaket såsom Inleed, Loopia eller Oderland. Fast om du köper en webbsida hos oss löser vi ett bra webbhotell åt dig utan att du behöver tänka på det tekniska.
Ett delat webbhotell är ett webbhotell där din webbsida delar plats med andra webbsidor. Tidigare var dessa webbhotell lite opålitliga, men nu är de såväl säkra som snabba. Avancerade användare som vill kunna göra ändringar i servermiljön borde dock välja något annat.
Men allt som allt är ett delat webbhotell det bästa valet för alla med en mindre till medelstor webbsida som kräver få anpassningsmöjligheter på serversidan.
När du har en VPS-tjänst (som även kallas VPS-hosting) delar du fortfarande server med andra webbsidor, precis som om du hade ett delat webbhotell. Men som tumregel är VPS-tjänster mer kraftfulla än delade webbhotell, och det är även enklare att ge din webbsida precis den kraft den behöver med en VPS.
När du köper en webbsida av oss ger vi den en plats i vårt VPS-nätverk. Tack vare det kan vi alltså säkerställa att din webbsida får all den kraft den behöver.
Om du väljer att skaffa en dedikerad server har du hela servern för dig själv. Du behöver alltså inte dela server med andra webbsidor som du behöver göra med ett delat webbhotell eller en VPS-tjänst.
Men du ska samtidigt veta att det är extremt få webbsidor som är så pass välbesökta att de behöver en dedikerad server-lösning. Ett webbhotell eller en VPS är i princip alltid det bästa valet.
Din webbsida är som ett stort hus som består av många filer, och alla filer måste finnas på samma plats för att någon ska kunna besöka din webbsida. Domännamnet är i sin tur den adress där din webbsida (eller ett hus om vi går enligt liknelsen) finns.
Så ditt domännamn, exempelvis https://din-hemsida.se fungerar ungefär som en fysisk adress till din webbsida.