seo texter logo

Vad är ett snabblån egentligen?

Vad är ett snabblån, hur fungerar ett snabblån och när är det försvarbart att ta ett snabbt lån? Svar på dessa frågor och fler får du precis nu.

Är det alltid dåligt att ta ett snabblån, vad är det för ränta på ett snabblån och vad är egentligen ett snabblån?

Dessa frågor och fler får du svar på precis nu i vår samlingsartikel om snabba krediter.

Värt att veta: Snabblån och SMS-lån är samma sak.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån på ett litet belopp med snabb utbetalning, kort återbetalningstid och generellt sett en hög ränta. Ett annat viktigt kännetecken för snabblån är att kraven på låntagaren är lågt, så i regel räcker det att man har en låg kreditvärdighet för att bli beviljad ett snabblån.

Som tumregel kan du låna upp till 50 000 kr med ett snabbt lån, och räntan ligger ofta på cirka 39 %. Det finns samtidigt relativt billiga snabba lån med en ränta på ner till 10 %, men för att kunna bli beviljad ett billigt snabblån måste du ha en god ekonomi.

Hur fungerar ett snabblån?

Ett snabblån fungerar på så sätt att du ansöker om att få låna ett visst belopp genom att fylla i uppgifter om dig själv. Om långivaren tycker du har de förutsättningar som krävs får du lånet utbetalt till ditt konto i princip direkt, eller i värsta fall nästan direkt.

Det är vanligt med kontokrediter

Många snabblån är egentligen kontokrediter. Det vill säga snabba lån som har en kreditgräns på ett belopp som oftast ligger på mellan cirka 5 000 och 50 000 kr. När långivaren fastställt vilken kreditgräns du får kan du låna upp till maxtaket i flera omgångar om du vill.

Den största fördelen med att ha ett SMS-lån med kontokredit är att du bara betalar ränta för de pengar du faktiskt använder. En annan fördel är att du får en snabb utbetalning på ytterligare lån då du redan är godkänd för ett visst kreditbelopp.

När är det läge att ta ett snabblån?

Då är ett snabbt lån försvarbart

Du ska bara ta ett snabbt lån när du själv tjänar pengar på det. Att laga din bil, eller att köpa ett månadskort till tunnelbanan för att kunna ta dig till jobbet är exempel på tillfällen då det ofta är lönt att ta ett snabbt lån. Då tjänar du ju faktiskt pengar på det tack vare att du jobbar.

Ett snabbt lan for att laga bilen ar i manga fall forsvarbart

Ett annat tillfälle då ett snabbt lån kan vara försvarbart är för att betala en hyresavi som är sen. Om du inte betalar din hyra i tid får du ju först ett inkassokrav, och i värsta fall en skuld hos Kronofogden. Så att låna för att slippa dyra straffavgifter är generellt en bra idé.

Ett snabbt lan for att betala hyran ar ofta forsvarbart

Då ska du inte ta ett snabbt lån

Du ska aldrig ta ett snabbt lån för att finansiera lyxkonsumtion såsom kläder, resor eller smycken. Då räntan ofta är hög kan du lätt hamna i en negativ spiral med ökade lånekostnader och skulder som följd om du tar för många snabb a lån. Så se till att bara ta ett snabbt lån om du inte har något annat val.

Du ska inte ta ett snabbt lan for att bekosta

Regler för snabblån som är högkostnadskrediter

Nästan alla snabblån är högkostnadskrediter. Det vill säga lån som har en effektiv ränta på 30 % eller mer. I Sverige finns det sedan 2018 bestämda regler som långivarna måste förhålla sig till, som regleras i Konsumentkreditlagen.

Den lagen säger bland annat att den nominella räntan som mest får vara 40 % över referensräntan, och samma regler gäller för dröjsmålsräntan. Enligt Konsumentkreditlagen får den sammanlagda lånekostnaden inte heller överstiga dubbla lånebeloppets värde.

Läs mer: Komplett ekonomiordlista med förklaringar och bilder.

Viktiga kännetecken för SMS-lån

Det är inte UC som gör kreditupplysningen

UC, eller Upplysningscentralen gör inte kreditupplysningar för snabba lån, utan främst för privatlån för lite större summor. Vanligtvis är det istället ett mindre kreditupplysningsföretag såsom Bisnode eller Creditsafe som gör kreditupplysningar för snabblån.

En omständighet som gör att man lättare bli beviljad ett snabbt lån är att Creditsafe och Bisnode inte har tillgång till UC:s register, och att de inte heller delar information med varandra.

Kraven är låga - men inte hur låga som helst

Då snabba lån oftast tas på mindre summor är kraven på dig som låntagare låga. En låg inkomst räcker i regel, och uppemot 10 betalningsanmärkningar (som är över 6 månader gamla) brukar accepteras.

Du behöver inte heller ha en fast anställning, men du måste få in pengar regelbundet för annars får du ett avslag trots att kraven är låga.

Utbetalningstiden är kort

Snabba lån har i regel en automatisk handläggningsprocess, och när så är fallet får du dina pengar direkt. Det finns även långivare för SMS-lån med manuell handläggning som i sin tur betalar ut lite långsammare, det vill säga inom cirka 2 timmar.

Värt att veta är även att vissa låneaktörer erbjuder direkt utbetalning av snabba lån även på helger och kvällar/nätter.

Återbetalningstiden är oftast kort

Även om du numera i regel kan förlänga återbetalningstiden för ditt snabblån är det vanligast att återbetalningstiden ligger på en månad. Du ska tänka på att det alltid lönar sig att betala av ditt SMS-lån snabbt, för ju fler gånger du betalar av desto fler gånger drar långivaren ränta.

Att förskottsbetala ett snabbt lån med längre löptid är oftast också en bra idé. I synnerhet om du kan betala tillbaka lånet i förtid utan att behöva betala något extra. För om du betalar av lånet så fort du kan blir ditt snabblån nämligen inte dyrare än vad det måste vara.

Privatlån är ett ofta bra alternativ till snabblån

Att ta ett litet privatlån är i regel bättre än att ta ett snabblån. Detta främst då privatlån nästan alltid har en lägre ränta än snabblån. Du ska även veta att privatlån också har en snabb ansöknings- och utbetalningsprocess. Så om du kan välja, ta då ett privatlån.

De större utmaningarna med att ta ett privatlån är att det finns krav på att du har fast jobb, och utöver det tas en kreditupplysning via UC på dig. Om det är privatlån du vill ta är det bäst att jämföra flera anbud på samma gång med hjälp av en lånjämförelsetjänst såsom Sambla eller Lendo.

För om du jämför lån via en låneplattform delar alla samarbetande långivare på en UC, vilket är bra för din kreditvärdighet. Du maximerar även dina möjligheter att få ett lån med bra villkor om du låter långivarna konkurrera om att ha dig som kund.

Det finns även plattformar där man kan jämföra SMS-lån. HittaSMSlån.se är en av dem.

Fast jobb kravs for privatlan

Svar på vanligt ställda frågor

Måste jag skicka ett SMS för att få SMS-lån?

Nej, du behöver inte skicka ett SMS för att ta ett SMS-lån. För att ta ett SMS-lån räcker det med att du fyller i ett formulär på nätet och väntar på svar av långivaren. Ordet SMS-lån är kvar för att man förr i tiden ansökte om SMS-lån genom att skicka ett SMS till långivaren.

Det finns fortfarande ett fåtal långivare som erbjuder befintliga kunder att låna pengar via SMS, men det är ovanligt. Nästan alla kunder föredrar nämligen moderna låneplattformar där du i regel kan bli beviljad ett nytt lån genom att trycka på en knapp.

Du behover inte SMSa for att ta ett smslan

Blir min kreditvärdighet sämre om jag tar ett snabblån?

Ja, till viss del. Du ska tänka på att det finns tre stora aktörer inom kreditupplysningar: Bisnode, Creditsafe och UC. De delar inte register med varandra, så om gör många låneansökningar via Bisnode påverkas bara din kreditvärdighet hos dem, och inte UC och Creditsafe.

Så då kreditupplysningsföretagen inte delar information med varandra påverkas din kreditvärdighet bara hos ett kreditupplysningsföretag när du ansöker om ett snabbt lån. Värt att veta är även att Creditsafe inte sparar några kreditupplysningar över huvud taget.

Kan jag ta ett snabbt lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, du kan i regel ha upp till 10 betalningsanmärkningar och trots det bli beviljad ett snabbt lån. Men du ska tänka på att alla långivare vill ha tillbaka sina pengar.

Så om du har många betalningsanmärkningar får du räkna med att långivaren gör en mer noggrann individuell värdering av din återbetalningsförmåga innan de beslutar sig om du blir beviljad lånet eller inte.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Anna Karlsson

Anna är en erfaren skribent som trivs bäst med att skriva inom nischerna igaming, ekonomi och teknik. Hon har 4 års erfarenhet som content writer.