seo texter logo

Klickdjup [Click Depth] → Vad är det [+ betydelsen för din SEO!]

Vad menar man med klickdjup när man pratar SEO, och är click depth en rankingfaktor? De frågorna och fler svarar vi på nu.

Vad är click depth?

Click depth (klickdjup) är en teori inom SEO som säger att länkar närmare startsidan är värda mer än länkar längre från startsidan. För varje klick besökaren måste ta blir artikeln alltså mindre värd, och artiklar som är mer än 3 klick från startsidan indexeras sällan över huvud taget.

Exempel på hur det fungerar med klickdjup

Startsidan på SEO-texter.se har ett klickdjup på noll

Samtliga länkar du hittar på https://seo-texter.se finns på "indexsidan", alltså startsidan. De länkarna går till artiklar som är särskilt betydelsefulla.

Som du ser nedan har vi valt att inkludera länkar till bland annat:

  • Beställ texter.
  • Bloggen.
  • Kontakta oss.
  • Prislista.
  • Köp länkar av oss.

Direkt på framsidan. Och det är utmärkt då det låga klickdjupet gör att de rankar extra bra på sökmotorernas resultatsidor, eller SERP:en.

Framsida pa SEO

Länkar i "Köp länkar av oss"-artikeln har ett klickdjup på ett

Då vår "köp länkar av oss"-artikel får en internlänk direkt från startsidan har den ett klickdjup på noll. Detta medan länkar som finns i den artikeln i sin tur har ett klickdjup på ett.

Klickdjup pa 2 hos seo

För att nämna ett exempel har alltså vår artikel om hur Ahrefs fungerar ett klickdjup på ett.

Nu förstår du säkert modellen. Det rullar liksom bara på med ett djupare och djupare klickdjup. I värsta fall blir klickdjupet så omfattande att sökmotorerna inte bryr sig om att indexera dina artiklar.

Varför bryr sig sökmotorerna om klickdjupet?

Ta gärna en titt på bilden nedan som beskriver hur Google söker igenom din webbsida.

Sa fungerar en sokmotor oxh SEO 1

Google vill dels att besökarna ska hitta det bästa materialet så enkelt som möjligt. De vill även att deras robotar ska slippa slita benen av sig för att hitta allt som är viktigt på din webbsida, vilket faktiskt är det som händer om robotarna måsta "gräva" hur länge som helst för att hitta dina artiklar.

Google "fjäskar" lite för större sajter som ofta får sitt innehåll indexerat oavsett klickdjup. Men om du har en liten till medelstor webbsida tänker sökmotorerna sannolikt: "Okej, det är inte värt pengarna att låta våra sökmotorsrobotar jobba övertid här. Det räcker att bara indexera det viktigaste för att efter det dra vidare!"

Är klickdjup en rankingfaktor?

Ja, mycket tyder på det. Inflytelserika SEO-bloggar såsom SEJ anser nämligen att click depth "förmodligen" är en rankingfaktor. Men även om klickdjupet inte skulle vara en rankingfaktor tjänar du fortfarande på att låta besökarna nå dina viktigaste sidor med så få klick som möjligt.

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.