seo texter logo

Fackförbund för personer inom SEO (+ lönestatistik)

Det finns många som jobbar inom SEO. Men om man nu gör det, kan man då får fackligt skydd? Det och mer får du reda på nu.

Vilka jobbar inom SEO?

Personer som jobbar inom SEO behärskar vanligtvis områden som webbdesign, content writing och/eller copywriting. Sen finns det också personer som bara jobbar inom kärnbegreppet SEO. Alltså med exempelvis lokal SEO, on page SEO, eller teknisk SEO.

Kan personer inom SEO gå med i facket?

Ja, oftast kan du det. Om du är anställd som SEO-medarbetare på ett företag kan du oftast gå med i fack såsom Unionen eller DIK-förbundet. Om du däremot är egenanställd inom SEO kan du i regel gå med i ett fackförbund som tillåter egenföretagare såsom Unionen eller Ledarna.

Med du ska också tänka på att höra dig för med fackförbundet innan du går med. Detta för att du ska kunna vara säker på att du verkligen kan bli medlem hos förbundet.

Det finns fackforbund for personer inom SEO

Vad tjänar man inom SEO?

Personer som jobbar inom SEO tjänar vanligtvis mellan cirka 25 och 60 000 kr per månad. Två viktiga faktorer som avgör din lön är hur många år du har inom branschen och var i landet du bor.

Hur många det jobbar på din arbetsplats spelar mindre roll. Men den undersökning vi hämtat fakta från pekar på att större arbetsplatser generellt betalar ut en lite högre lön jämfört med mindre arbetsplatser.

Alla fakta om lön inom SEO är hämtade från SEO-företaget Braths artikel om löner inom SEO.

Lönenivåer för vanliga yrken inom SEO

Vad tjänar en content writer?

En content writer tjänar i genomsnitt cirka 40 000 kr per månad. Vanligtvis pendlar månadslönen mellan 35 000 och 45 000 kr i månaden. Viktiga faktorer som påverkar lönen är främst hur mycket duktig man är och hur många år man har i branschen.

Läs mer: Så skiljer en copywriter sig från en content writer

Vad tjänar en copywriter?

En copywriter tjänar i regel 42 000 kr per månad. Månadslönen är sällan över 47 000 eller under 37 000 kr. Det antal år du har i branschen och var i landet du jobbar är två viktiga faktorer som påverkar vad du tjänar som copywriter.

Vad tjänar en webbdesigner?

En webbdesigner tjänar oftast mellan cirka 38 000 till 48 000 kr. Medellönen är cirka 43 000 kr. Det antal år du har i branschen och din kunskapsnivå är två viktiga faktorer som avgör vad man tjänar som webbdesigner.

Fakta för de ovanstående löneuppgifterna är hämtade från https://facket.net/, Unionen och Lönekollen.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.