seo texter logo

7 saker som är viktiga inom teknisk SEO

Varför är teknisk SEO så viktigt egentligen, och vilka saker ska du ha koll på när det kommer till teknisk SEO? Det får du reda på nu.

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO innefattar alla tekniska saker som gör att din webbsida rankar bättre i sökmotorer såsom Google och Bing. Att göra webbsidan snabbare samt lättare att hitta för sökmotorer är två typiska arbetsuppgifter som en person som arbetar med teknisk SEO ska behärska.

Varför är teknisk SEO viktigt?

Att arbeta enligt best practice för teknisk SEO är viktigt för att sökmotorerna ska förstå vad din webbsida handlar om. Användarupplevelsen blir också bättre när du arbetar enligt best practice för teknisk SEO. Detta då sidan exempelvis laddas snabbare och är fri från virus.

Din webbsida blir alltså belönad med en bättre ranking om du vet hur teknisk SEO fungerar, medan du blir straffad om din webbsida inte är optimerad enligt best practice för teknisk SEO.

Läs mer: Att ha SEO-texter av bra kvalitet är minst lika viktigt som att sköta sin tekniska SEO på rätt sätt.

7 faktorer som är viktiga inom teknisk SEO

  1. Din webbsida ska laddas snabbt.
  2. Sökmotorernas robotar ska släppas in.
  3. Du ska ha så få döda länkar som möjligt.
  4. Din webbsida ska inte innehålla duplicerat innehåll.
  5. Din webbsida ska vara säker.
  6. Din webbsida bör ha strukturerade data.
  7. Din webbsida bör ha en XML sitemap.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

1. Din webbsida ska vara snabb

Det är mycket viktigt att din webbsida laddas snabbt, så att besökaren slipper vänta på att få ta del av artikeln eller kanske landningssidan. 53% av alla som besöker din webbsida via sin mobil väljer faktiskt att trycka på bakåtknappen om din sida inte laddas klart inom loppet av tre sekunder.

Personer som söker via sökmotorer såsom Google vill ha rätt svar snabbt, och ogillar i princip alltid att vänta. Google belönar av den anledningen webbsidor som laddas snabbt, då de vet att personer som inte är nöjda med sin googlesökning tillslut väljer en annan sökmotor.

Vi rekommenderar att du använder dig av Google PageSpeed Insights eller GTMetrix för att utvärdera om din webbsida är snabb nog. Värt att notera är att bara för att webbsidan laddas snabbt för dig, betyder inte det att den laddas snabbt för alla besökare.

2. Sökmotorernas robotar måste släppas in

Sökmotorerna använder sig av robotar (bottar) för att undersöka innehållet på din webbsida. Du måste alltså släppa in dessa bottar (det gör du som standard i WordPress), och uppmuntra dem att söka igenom så många sidor som möjligt. Ju fler sidor bottarna hittar - desto mer synlig blir du på Google.

Tips: Via robots.txt kan du bestämma vad bottarna får respektive inte får göra när de besöker din webbsida.

Tips: Sökmotorernas robotar gillar när innehållet på din webbsida har en logisk struktur, vilket du får genom att skapa ett innehållskluster.

Du kan även se till att robotarna inte når vissa sidor, och du kan även be bottarna att inte följa länkar till andra webbsidor genom att sätta ett nofollow-attribut på dem.

3. Undvik att ha döda länkar

I princip alla webbsidor har länkar som inte leder besökaren till någon riktig webbsida, utan i stället en 404-sida som säger att innehållet inte finns tillgängligt.

404 sida pa SEO texter 1

Men varför är det dåligt att ha döda länkar på sin webbsida egentligen?

Jo, för att ingen gillar att behöva trycka på tillbakaknappen eller söka efter innehållet hon letar efter via sökknappen. Besökaren förväntar sig alltså att allting ska fungera på din webbsida, och om så inte skulle vara fallet kan hon tappa tilltron till din webbsida.

Så fixar du döda länkar

Du kan med enkelhet laga eller omdirigera döda länkar genom att göra en 301 redirect. När du gör en sådan omdirigering berättar du att den “döda” sidan inte längre finns, och att innehållet har flyttats till en annan URL.

Redirect rank math

4. Undvik duplicerat innehåll

Du vinner ingenting på att skapa flera artiklar eller inlägg som handlar om samma saker. Det som händer i detta fall är att din webbsida får duplicerat innehåll, och således drabbas av problem med kannibalisering.

Ett potentiellt sätt att lösa problem med kannibalisering är att skapa kanoniska länkar. De visar Google och andra sökmotorer vilken sida som är viktigast, och således vilken sida som ska ranka högst på resultatsidorna.

5. Webbsidan måste vara säker

Det bästa du kan göra för att skapa en säker WordPress-webbsida är att skydda den med hjälp av krypteringsprotokollet HTTPS. När din webbsida är skyddad med hjälp av ett HTTPS-protokoll kan ingen ta reda på vad dina besökare gör på din webbsida.

Att din webbsida har ett fungerande HTTPS-protokoll är även viktigt för sökmotorer såsom Google. Om din webbsida inte skyddar besökarna med HTTPS, då varnar sökmotorerna dem från att besöka din webbsida.

Google varning for sidor utan SSL

Utan ett fungerande HTTPS-certifikat ser sökmotorerna till att dina artiklar och inlägg rankar sämre, då en korrekt krypterad webbsida utgör en viktig rankingsignal.

Det är även en bra idé att aldrig installera tillägg som du inte litar på, eller tillägg som är piratkopierade. Detta då WordPress-tillägg som inte laddats ner på ett säkert ställe kan innehålla virus och/eller spionprogram, som i sin tur kan leda till att din webbsida hackas.

6. Att ha strukturerade data är en bra idé

Med hjälp av strukturerade data berättar du för Google vad din artikel eller ditt inlägg handlar om. Det finns bland annat strukturerad FAQ-data:

Strukturerad FAQ data via Google 1

Och så även rika utdrag, eller rika snippets:

Rikt sokresultat via googles forstasida 1

Du kan även få betygsstjärnor genom att konfigurera dina rika rika data på rätt sätt:

Google stjarnor via snippet i SERPEN

Strukturerade data är alltså bra för att få mer organisk trafik från sökmotorer, främst då artiklar som Google visar upp strukturerade data för tar mer plats på resultatsidan.

Värt att notera är att Google och andra sökmotorer inte automatiskt visar upp dina rika data bara för att du optimerar för det. Vad som visas upp och inte ändras i regel så fort Google släpper en ny algoritm-uppdatering.

7. Att ha en XML-sajtkarta är en bra idé

En XML-sajtkarta fungerar ungefär som en vanlig karta. Men i stället för städer beskriver den bland annat var dina artiklar finns och hur de hör ihop med varandra. Sökmotorerna gillar webbsidor som har en väl konfigurerad XML-sajtkarta, då deras bottar således kan indexera din webbsida såväl enklare som snabbare.

Att ha en XML-sajtkarta är inte något måste för att de bästa sökmotorerna ska uppmärksamma dina artiklar, men det skadar aldrig att ha en XML-sajtkarta.

Värt att lägga märke till är att i princip alla SEO-tillägg för WordPress skapar en XML-sajtkarta åt dig utan att du behöver göra någonting.

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.