seo texter logo

Vad är och hur fungerar en XML sitemap?

Vad är en XML Sitemap och hur lägger du till en XML-sajtkarta för din webbsida? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är en XML sitemap?

En XML sitemap (XML-sajtkarta) är en fil som listar alla viktiga sidor på din webbsida. XML-sajtkartan ser alltså till att Google klarar av att hitta dina webbsidor på ett enkelt och effektivt sätt, samtidigt som Google förstår hur din webbsida är strukturerad.

Värt att veta är att en XML-sajtkarta maximalt får ha en storlek på 50 MB och maximalt får innehålla 50 000 URL:er. Men det är ingenting du behöver tänka på om du använder WordPress, för då skapar ditt SEO-tillägg nya XML-sajtkartor åt dig om det skulle behövas.

Läs mer: Så lyckas du med SEO för WordPress.

Hur hittar du din XML-sitemap?

Om du använder WordPress lägger du till "sitemap_index.xml" efter webbsidans URL för att hitta din XML-sajtkarta.

Ett exempel: "https://exempelsida.se/sitemap_index.xml".

Vår sajtkarta hittar du alltså på "https://seo-texter.se/sitemap_index.xml", och den ser ut så här:

XML sajtkarta for SEO

Varför behöver du en XML-sajtkarta?

Bland annat för att Google får reda på vilka webbsidor som finns på din sajt, och på samma gång får de reda på vilka webbsidor som är viktigast. Google "crawlar" nämligen din webbsida kontinuerligt med mål att hitta alla delsidor, och med en XML sitemap underlättar du det arbetet.

Ett exempel på en dålig sak som händer om du inte har en XML-sajtkarta är att Google inte hittar artiklar som inte har några interlänkar (alltså föräldralösa sidor). Då går du miste om bland annat organisk trafik.

En annan nackdel med att inte ha en XML-sajtkarta är att det ofta tar Google längre tid att hitta (alltså indexera) din sajt om den är ny.

Vilka webbsidor behöver en XML-sajtkarta?

Alla webbsidor behöver en XML-sajtkarta. Fördelarna med att ha en XML sitemap är mycket stora samtidigt som det i regel bara tar några minuter att skaffa en korrekt utformad XML-sajtkarta. Det faktum att du underlättar för sökmotorerna gör att en XML-sajtkarta är ovärderlig.

Google säger själva att dessa typer av webbsidor tjänar mest på att ha XML-sajtkartor:

 • Stora webbsidor med många artiklar.
 • Nystartade webbsidor.
 • Webbsidor som använder mycket strukturerade data.

Men som sagt, har du en webbsida ska den också ha en XML-sajtkarta. Det är A och O inom sökmotoroptimering.

Hur skaffar du en XML-sajtkarta?

Om du använder WordPress behöver du bara ladda ned ett SEO-tillägg såsom Rank Math eller Yoast. Därefter tar du dig igenom inställningsguiden (tar cirka 2 minuter oavsett vilket SEO-tillägg du väljer), och efter det har du en fullt fungerande XML-sajtkarta på din webbsida.

Så kan du kontrollera hur din XML-sajtkarta ser ut med Rank Math

 • Vila med muspekaren över "Rank Math" och klicka på "Sitemap Settings".

Rank match tillagget vagen till sitemap

 • Nu får du se en helt ny vy där du ska behålla standardinställningarna som ska vara enligt nedan.
 • "Links Per Sitemap" ska vara 200. Standardvärdet var tidigare 1 000, men 200 är bättre för Google tycker att mindre XML-sajtkartor är mer hanterbara.
 • "Images in Sitemaps" ska vara förbockad. Detta då du underlättar för att få rika sökresultat med bildspel i SERP:en.
 • "Include Featured Images" ska vara förbockad. Då ökar du nämligen sannolikheten för att dina utvalda artikelbilder får synas i SERP:en tillsammans med SEO-titeln och metabeskrivningen.
 • "Exclude Posts" och "Exclude Terms" behöver du inte bry dig om.
 • "Ping Search Engines" ska vara förbockad. Detta då det är bra att meddela Google om att något nytt har hänt på din webbsida.

Sitemap settings for rank math

Läs mer: Rank Math har tagit fram en bra guide för XML-sajtkartor. Den är välskriven och ger dig all information du behöver för att kunna konfigurera din XML-sajtkarta på ett optimalt sätt.

Så berättar du för Google att du har en XML-sajtkarta

 1. Logga in (eller skaffa ett konto) på Google Search Console.
 2. Välj den webbsida du vill lägga till XML-sajtkartan för.
 3. Klicka på "Sitemaps".
 4. Lägg till din XML-sajtkarta under "Add a new sitemap" och klicka på "Submit".
 5. Du ser därefter din XML sitemap under "Submitted sitemaps".

Sitemap for SEO texter pa google search console

Det krävs mer än att ha en fungerande XML-sajtkarta

Värt att tänka på är att det inte är säkert att Google crawlar din webbsida snabbare bara för att du lämnat in din XML-sajtkarta till dem.

När det kommer till Google-indexering säger tumregeln; ju mer konkurrensutsatt din nisch är, desto långsammare indexerar Google din webbsida.

Som du ser nedan arbetade Google i "snigelfart" när de indexerade vår SEO-blogg, trots att vi har haft en fungerande XML-sajtkarta sedan dag 1.

Sannolikt arbetade Google långsamt då SEO är en extremt konkurrensutsatt nisch där auktoritet, erfarenhet och expertis (E-A-T) är en särskilt viktig komponent.

Crawls speed for Googles sokmotor

Läs mer: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.