seo texter logo

Så fungerar det med föräldralösa sidor | Guide!

Vad är föräldralösa sidor (eller orphan pages), vad kan du göra åt dem och hur påverkar detta fenomen din SEO? Dessa frågor svarar vi på nu!

Vad är orphan pages?

Orphan pages eller föräldralösa sidor är artiklar på din webbsida som inte har några internlänkar som pekar mot sig. Det medför att det blir svårt för såväl besökare som sökmotorer att hitta de sidorna. Att ha orphan pages är inte bra för din SEO, och kan egentligen räknas som ett "slarvfel".

Varför är det dåligt att ha orphan pages?

En viktig anledning till att det är dåligt med orphan pages är att din webbsida inte får en ideal struktur. Att orphan pages ens existerar innebär att man antingen slarvat med webbsidans internlänkning och/eller inte delat in allt innehåll i logiskt utformade innehållskluster.

3 negativa effekter med orphan pages

1. Orphan pages gör att användarupplevelsen blir sämre

Den största anledningen till det är att användarna har svårt att hitta det material du publicerat. Så om du till exempel har en sajt om hundar och aldrig länkar till din delsida om labradorer, då är det ett under om besökarna ens hittar dit.

2. Orphan pages rankar sämre eller avindexeras

Google tänker förenklat; om webbsideägaren inte tycker artikeln är viktig, då anser inte jag heller att den är viktig. En annan anledning till att orphan pages rankar sämre är att du inte fördelar länkkraften (det vill säga sajtens PageRank) på ett optimalt sätt.

Det är också vanligt att dessa typer av sidor avindexeras helt. Det har John Mueller på Google bekräftat via den här Youtubevideon.

3. Orphan pages slösar på sajtens genomsökningsbudget

Om du har många artiklar som är av dålig kvalitet, som orphan pages faktiskt är, då måste Google kämpa hårdare för att kunna hitta bra material på din sajt.

Googles genomsökningstakt minskar alltså då sökmotorn känner att det inte finns några naturliga länkar som klistrar ihop alla delsidor på din sajt.

2 sätt att hitta orphan pages

1. Använd dig av Rank Math

Om du har WordPress som publiceringssystem ska du se till att använda SEO-tillägget Rank Math. Med det programmet är det superenkelt att hitta orphan pages så länge du följer de nedanstående stegen.

  • Steg 1: Ta dig till antingen "posts" eller "pages".
  • Steg 2: Välj "Orphan Posts" i drop down-menyn och klicka på "Filter".
  • Steg 3: Nu ser du alla föräldralösa sidor i en och samma vy.

2. Använd dig av SEO-verktyg

Att använda sig av bra SEO-verktyg såsom Ahrefs eller SEMRush är två ytterligare effektiva sätt för att identifiera orphan pages.

Externa resurser

3 sätt att fixa dina orphan pages

Person som ar glad

1. Ta bort artikeln

Du ska välja att ta bort artikeln helt om den inte skapar någon nytta för din sajt. Det är alltså inte lönt att fixa orphan pages som är så pass dåliga att de inte ens rankar på några viktiga nyckelord eller ens är indexerade av sökmotorerna.

Att göra en 301 redirect är i regel inte heller nödvändigt då den orphan page du tagit bort försvinner från sökmotorerna tids nog. Den borttagna sidan kan under en tid få en 404-felkod, men det gör oftast ingenting.

Den enda gången det är värt att göra en 301 redirect är om den föräldralösa sidan har en eller flera tillbakalänkar som pekar mot sig. I det fallet ska du göra en 301 redirect till den mest relevanta sidan för att således behålla den länkkraft som tillbakalänkarna ger din webbsida.

Lankar fran starka webbsidor hjalper dig ranka battre pa Google

2. Internlänka på rätt sätt

När du ger dina föräldralösa sidor en internlänk, då är de inte längre föräldralösa. Du måste samtidigt se till att ge dina orphan pages internlänkar från relevanta delsidor för att således föra över optimalt med länkkraft.

Nedan ser du ett exempel på hur du internlänkar på ett bra sätt genom att skapa ett så kallat innehållssilo.

Fardigt innehallssilo

3. Slå samman dina orphan pages

Om dina orphan pages innehåller information som är relevant för andra artiklar är det lika bra att slå samman artiklarna.

Låt oss ta ett exempel: 

Du driver en e-butik och har skrivit två bra kategorisidor om smarta högtalare. En av kategorisidorna mår utmärkt och har tre internlänkar medan den andra kategorisidan är en orphan page som samtidigt har bra material som är relevant.

I detta fall tar du all viktig information från kategorisidan som är en orphan page och för över informationen till kategorisidan som redan har en massa internlänkar. Efter det tar du bort den föräldralösa sidan.

Om den föräldralösa sidan hade tillbakalänkar som pekade mot den ska du göra en 301 redirect mot den kategorisida som fått texten. Men om så inte är fallet, då räcker det att bara ta bort den föräldralösa sidan utan att göra någon redirect.

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.