seo texter logo

Så hanterar Google synonymer!

Synonymer är ett betydelsefullt verktyg för att du ska lyckas variera ditt språk. Men förstår Google synonymer, och bryr de sig om du använder synonymer? Det svarar vi på nu!

Google och synonymer på engelska

Ungefär 1,5 miljarder människor pratar engelska, medan omkring 10 miljoner personer pratar svenska. Den engelska sökmarknaden är alltså enormt mycket mer prioriterad och eftertraktad än den svenska. Det har medfört att Google förstår i princip alla engelska ord och deras synonymer.

Läs mer: Så skriver du ett pressmeddelande

Google och synonymer på svenska

Som vi förtydligade ovan är Sverige en ganska liten marknad, och Google har således inte fokuserat lika hårt på att deras sökmotor ska känna igen precis alla svenska synonymer. Men trots det har Googles sökmotor en bra, men samtidigt inte helt perfekt koll på svenska synonymer.

Vill du testa om Google förstår om ett eller fler ord är synonymer, och således hör ihop?

Om ja, gör så här:

Sök på ett ord via Google, och lägg märke till de ord som nämns vid “Relaterade sökningar”. Nedan kan du se att Google förstår att fordonslån är synonymt med billån.

Sokning pa fordonslan pa google

Hur kan Google förstå synonymer?

Sannolikt använder Google en databas som förstår vilka ord som är synonyma med varandra, samt vilka relationer orden har med varandra. Google förstår alltså att en bil är ett transportmedel, samt alla böjelser som existerar av ordet bil såsom bils, bilens och bilars.

Läs mer: Så slipper du idétorka när du skriver texter

Är det viktigt att använda synonymer?

Ja, det är viktigt att använda synonymer för då varierar du ditt språk. När du använder synonymer slipper läsarna höra på jobbiga upprepningar, samtidigt som Google får ett bättre grepp gällande vad din artikel handlar om. Värt att lägga till är att du inte ska “tvinga in” synonymer i texten.

Om bara finns “synonymer” som inte syftar på exakt samma sak såsom “Kaffe” och “Hard Rock Café”, då ska du låta bli att använda synonymen då den syftar på någonting helt annat.

Läs mer: Så fungerar det med upphovsrätt på nätet

Personer granskar en bok

Hur hittar du synonymer via Google?

Du hittar synonymer genom att Googla på "Ord + synonym". En sökning på "bil synonym" ger dig alltså ett flertal synonymer på bilar som Google skrapat fram från de bästa sökresultaten. Att hitta en synonym på nätet är alltså mycket enkelt.

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.