seo texter logo

Så blir du bättre på korrekturläsning

Här ger vi dig sju tips på hur du blir en bättre korrekturläsare, då det är extremt viktigt att du korrekturläser dina texter innan du publicerar dem.

Varför ska du korrekturläsa dina inlägg och artiklar?

När du ska publicera text på en webbsida är det viktigt att du korrekturläser materialet. Bland annat för att du ska försäkra dig om att artikeln har en röd tråd, men även för att du ska kunna eliminera alla eventuella stavfel och/eller grammatikfel.

Nedan ger vi dig exempel på 7 konkreta tips som gör dig bättre på korrekturläsning.

7 tips för att bli bättre på korrekturläsning

  1. Låt korrekturläsningen ta tid.
  2. Läs texten högt för dig själv.
  3. Leta efter den röda tråden.
  4. Be någon du känner läsa texten.
  5. Rätta till en feltyp åt gången.
  6. Ta en paus mellan skrivandet och korrekturläsningen.
  7. Korrekturläs när du är som mest alert.

Nedan berättar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

1. Ta god tid på dig

Läs texten flera gånger och ta det lugnt. Om du läser för snabbt kan du i värsta fall rätta till de fel som finns i huvudet, men inte på pappret. Vi rekommenderar att du läser igenom dina texter minst två gånger innan publicering, för att således kunna hitta och rätta till alla eventuella felaktigheter.

2. Högläs för dig själv

Om någon del av texten låter konstig när du högläser för dig själv, då är den förmodligen det. När du läser högt går du även igenom texten mer långsamt, vilket medför att du ökar dina möjligheter för att hitta potentiella fel i texten.

Lästips: Vad är skillnaden mellan en copywriter och en content writer?

3. Hitta den röda tråden

Se till att artikeln har en röd tråd. Det vill säga att artikeln är logiskt utformad, samt till stora delar handlar om en sak. Röriga artiklar utan ett naturligt flyt, som handlar om flera saker måste i regel brytas upp till flera artiklar eller alternativt skrivas om helt.

4. Be någon du känner korrekturläsa

När du korrekturläser stora mängder text är det lätt att bli “hemmablind”. Det vill säga att göra samma misstag om och om igen, utan att själv veta om det. När någon annan berättar vad du gör fel kan du enkelt korrigera dina misstag, och det är någonting som alla vinner på.

5. Rätta till ett fel åt gången

Om det exempelvis är utsättningen av kommatecken som är fel, då är det en bra idé att rätta till alla komma-relaterade fel på en och samma gång. Efter det rättar du till den näst vanligaste feltypen, och så vidare. Om du använder dig av detta arbetssätt får du i regel ett bra resultat.

Lästips: Vi hjälper dig med korrekturläsningen.

6. Korrekturläs inte texten direkt efter du skrivit den

Det är en dålig idé att korrekturläsa text direkt efter att du skrivit den. Förslagsvis ska du ta en paus mellan det att du skriver artikeln, tills det att du korrekturläser den. Att skriva mellan cirka 10 och 20 artiklar för att därefter korrekturläsa alla artiklarna på en gång är en bra idé.

7. Korrekturläs när du är som piggast

Det är av stor vikt att du är alert när du korrekturläser text. När du skriver dina SEO-texter för första gången är det lätt att göra misstag, som i sin tur måste fångas upp via dina korrekturläsningar.

Om du väljer att korrekturläsa slentrianmässigt, det vill säga när du är trött och inte 100 % alert, då är det lätt att göra slarvfel som riskerar att få dina texter att framstå som amatörmässiga.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Han ligger även bakom majoriteten av innehållet på SEO-bloggen. Karl har över 5 års erfarenhet som content writer, och han skriver inom i princip alla nischer.