seo texter logo

Vad är ett kreditkort för mat? (+ exempel på matkort)

Vad är ett kreditkort för mat, vem borde skaffa ett kreditkort för mat och vilka förmåner får du tillgång till? Det får du reda på precis nu.

Vad är ett matkort?

Ett matkort är ett kort som ges ut av en matvarukedja, eller i samarbete med en matvarukedja. Det som skiljer matkort från vanliga kort är att du får rabatter, erbjudanden och tillgång till ett bonusprogram hos den matkedja som utfärdar kortet. Idag är det Ica och Coop som ger ut kreditkort för mat.

Det finns olika typer av matkort

Som matkort inkluderas traditionella kreditkort och betalkort som båda är kopplade mot en matkedjas lojalitetsprogram. Som tumregel är det kreditkortet som ger dig bäst förmåner, men att skaffa ett betalkort (som även kallas debetkort) för mat går förstås också bra.

Det finns även matvarukedjor som låter dig koppla ditt bankkort till deras lojalitetsprogram. Bland de matvarukedjorna inkluderas bland annat Willys, Hemköp och City Gross. Om du kopplar ditt vanliga bankkort till ett lojalitetsprogram hos en matkedja har du ju faktiskt skapat ett eget matkort.

Det är viktigt att jämföra matkorten mot varandra

Om du vill ha ett kreditkort för mat finns det två aktörer att välja på: Ica och Coop. Innan du väljer något av dem är det en bra idé att jämföra viktiga saker såsom effektiv ränta, bonusprogram och inkluderade försäkringar. Det kan du göra genom att klicka på snabblänken nedan, men även via sidor såsom BästaKreditKortet.se.

Snabblänk: Hoppa till de två bästa kreditkorten för mat.

Vem borde skaffa ett kreditkort för mat?

Kreditkort för mat passar bäst för dig som har stora kostnader för mat och ofta handlar hos samma matvarukedja. För när du handlar för stora summor hos utfärdaren får du nämligen en särskilt hög bonus, vilket medför att du sparar mycket pengar i det långa loppet.

Matkort passar bast for hushall med hoga kostnader for mat

7 fördelar med kreditkort för mat

1. Du får bonus på alla inköp i butiken

När du har ett matkort från exempelvis Ica eller Coop får du alltid bonus när du handlar i någon av deras butiker eller hos deras samarbetspartners. Coop Mer Mastercard ger dig bonus överallt, medan Icas kreditkort för mat inte ger dig det.

De bonuspoäng du samlar in med ditt matkort kan du växla in mot olika förmåner via utfärdarens poängshop, alternativt får du riktiga pengar tillbaka som du kan handla för.

Nagra av de samarbetspartners som finns i coops poangbutik 1

2. Du får erbjudanden i butiken

Tack vare ditt kreditkort för mat får du alltid tillgång till nya rabatter och erbjudanden hos utfärdarens matvarukedja. När du handlar med ditt mat-kreditkort registreras din bonus och dina rabatter automatiskt, så du behöver inte ha med dig två kort när du gör inköp med kortet.

3. Kostnadsfria försäkringar inkluderas

Om du skaffar och betalar med något av de matkort vi berättar om i denna artikel får du bland annat en kostnadsfri:

 • reseförsäkring
 • köpförsäkring
 • allriskförsäkring för vitvaror och elektronik
 • självriskeliminering för hyrbil

Du behöver inte göra något för att få tillgång till försäkringsförmånerna då de är aktiverade redan från start.

4. Alla inköp samlas på en faktura

När du handlar med ditt mat-kreditkort samlas alla köp på samma faktura, vilket är bra av många anledningar. Tack vare den samlade fakturan får du en bättre översikt gällande vilka inköp du gjort och hur du spenderar dina pengar varje månad.

5. Du kan överklaga felaktiga köp

Om du märker att något har dragits som du i själva verket inte har köpt kan du överklaga köpet till utfärdaren. Det kan du göra eftersom du alltid betalar för dina inköp månaden efter, till skillnad mot exempelvis kontokort där pengarna dras från ditt konto direkt.

6. Flera personer kan samla bonus

Det är enkelt att koppla till fler kreditkort till samma huvudkonto. Det medför att både du och exempelvis eventuell partner kan samla bonus som "läggs på hög" hos huvudkontot. Allt som behövs för det är ett extrakort, och det erbjuder både Ica och Coop.

7. Du kan delbetala dina köp

När du får hem din månadsfaktura kan du själv välja om du vill betala hela beloppet direkt eller om du vill dela upp betalningen över flera månader. Det är en trygghet att kunna betala av på sina matkostnader månad för månad, men du ska samtidigt veta att det kostar pengar i form av ränta.

Så om du kan betala av hela det belopp som uppges på månadsfakturan är det en bra idé att göra det. Då slipper du nämligen alla låneavgifter vilket medför att du faktiskt lånat pengar en hel månad utan att behöva betala någon ränta för det.

Läs mer: Komplett ordlista för ekonomiska begrepp

De två olika matkorten

Coop Mer Mastercard

Krav och villkorSvar
BonusUpp till 5,5 %
Åldersgräns20 år
Lägsta inkomst125 000 kr
Effektiv ränta17,17%
Kreditgräns150 000 kr
Räntefria dagar55 dagar
Årsavgift295 kr (gratis år 1)

Som du ser ovan får du bra villkor hos Coop Mer Mastercard. Det första året betalar du inte någon årsavgift, och bonusprogrammet är bättre än Icas motsvarighet. Den maximala kreditgränsen är även högre för Coop Mer Mastercard jämför med Icas kreditkort.

Om du skaffar Coops matkort får du 0,5 bonuspoäng per krona på alla övriga köp, och mellan 1 – 5,5 poäng per krona när du handlar med ditt kort hos någon av Coops butiker. De poäng du samlar ihop kan du växla in i Coops bonusshop där ett poäng är värt cirka ett öre.

Bonustrappan

Du får även tillgång till en bonustrappa där du får ytterligare poäng per spenderad krona beroende på hur mycket du handlar hos Coop varje månad.

 • När du handlar för 0 – 1 000 kronor hos Coop varje månad får du 1 poäng per krona.
 • När du handlar för 1 001 – 2 000 kronor hos Coop under en månad får du 1,5 poäng per krona.
 • När du handlar för 2 001 – 3 000 kronor hos Coop under en månad får du 2,5 poäng per krona.
 • När du handlar för 2 001 – 3 000 kronor hos Coop under en månad får du 2,5 poäng per krona.
 • När du handlar för 3 001 – 4 000 kronor hos Coop under en månad får du 3,5 poäng per krona.
 • När du handlar för 4 001 – 5 000 kronor hos Coop under en månad får du 4,5 poäng per krona.
 • När du handlar för 5 001 kronor eller mer hos Coop under en månad får du 5,5 poäng per krona.

Tänk på att den bonus du får ändras successivt. Så du får alltså en poäng per kr innan du kommit upp i över 1 000 kr. Det är först när du handlat för över 5 000 kr med ditt Coop-kreditkort som du får den högsta bonusen, och då bara för det belopp som överstiger 5 000 kr.

Läs mer: Så fungerar kreditkort för resor.

Ica Bankkort Plus

Krav och villkorSvar
BonusUpp till 3,75 %
Åldersgräns18 år
Lägsta inkomstInget fast krav
Effektiv ränta11,79%
Kreditgräns100 000 kr
Räntefria dagar60 dagar
Årsavgift324 kr

Ica Bankkort Plus är ett relativt populärt kreditkort för mat. Den effektiva räntan är förhållandevis låg, och du får hela tiden nya rabatter och erbjudanden hos Ica så länge du har detta matkort.

Så fungerar bonussystemet

Du får en stammispoäng för varje krona du handlar för, och 20 poäng varje gång du handlar. Så fort du uppnått en viss nivå får du en utbetalning.

Värt att veta är även att du ska se till att få dubbel bonus om du skaffar detta kreditkort. Det får du genom att använda någon av Icas banktjänster såsom att ha ditt lönekonto kopplat mot ICA-Banken eller genom att månadsspara minst 500 kr/mån via ICA-Banken.

De bonusnivåer som Ica använder sig av hittar du nedan.

 • 2 000 – 3 999 insamlade poäng per månad ger dig 25 kr. Vid dubbel bonus får du 50 kr.
 • 4 000 – 5 999 insamlade poäng per månad ger dig 50 kr. Vid dubbel bonus får du 100 kr.
 • 6 000 – 7 999 insamlade poäng per månad ger dig 75 kr. Vid dubbel bonus får du 150 kr.
 • 8 000+ insamlade poäng per månad ger dig 150 kr. Vid dubbel bonus får du 300 kr.

Bonuskort är ett bra komplement till matkort

Så kallade bonuskort, det vill säga kreditkort med bonus är bra komplement till matkort. Detta då matkorten bara ger en låg bonus (0,5 % för Coops kreditkort och 0 % för Icas kreditkort) vid köp utanför butiken.

Genom att handla på mataffären med matkortet och bonuskortet när du handlar utanför mataffären kan du maximera de pengar du får tillbaka. Ett bonuskort är även ett bra alternativ om du vill koppla ditt kreditkort till ett bonusprogram hos exempelvis Willys eller Lidl.

Om du har ett bonuskort och exempelvis kopplar det mot Willys kundklubb får du dubbla förmåner. Du får alltså alla förmåner från Willys kundklubb, men även alla förmåner från det bonuskort du betalar med hos Willys.

Är Icas eller Coops kreditkort bäst?

Det är Coops kreditkort som är bäst. Nedan motiverar vi vårt val genom att berätta att Coop ger dig bättre bonusförmåner och försäkringar jämfört med Icas kreditkort.

Bonusvillkor

Icas kreditkort

 • Du får som mest 150 kr i bonus om du köper mat hos dem för minst 8 000 kr per månad.
 • Vid köp utanför butiken får du ingen bonus alls.
 • Det totala bonusvärdet hos Ica är alltså 150 kr/mån.

Coops kreditkort

 • Du får som mest cirka 180 kr i bonus (räknat på 18 000 poäng per månad) om du köper mat för över 5 000 kr per månad hos Coop.
 • Vid köp utanför butiken får du som mest en bonus som är värd cirka 50 kr (5 000 poäng).
 • Det totala bonusvärdet hos Coop är alltså 230 kr/mån.

Som du ser ovan får du en bättre bonus med Coops kreditkort.

Försäkringar

Icas kreditkort

 • Allriskförsäkring vid köp av hemelektronik.
 • Förlängd garanti vid köp av hemelektronik.
 • Kompletterande reseförsäkring.

Coops kreditkort

 • Allriskförsäkring på 60 dagar efter köp.
 • Prisgaranti på 90 dagar efter köp.
 • Förlängd garanti på 1 år vid köp av hemelektronik.
 • Kompletterande reseförsäkring.

Som du ser ovan får du bättre försäkringar med Coops kreditkort.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Anna Karlsson

Anna är en erfaren skribent som trivs bäst med att skriva inom nischerna igaming, ekonomi och teknik. Hon har 4 års erfarenhet som content writer.