seo texter logo

Vad är ett kreditkort för resor? (+ exempel på resekort)

Vad är ett kreditkort för resor, vilka förmåner inkluderas vanligtvis med dessa kort och vilka resekort är bäst? Det får du reda på precis nu.

Det är många som väljer att skaffa ett kreditkort för resor. Men vad är det som skiljer ett resekort från andra typer av kreditkort, och när är det en bra idé att skaffa ett kreditkort för resor?

Dessa frågor och fler får du svar på precis nu.

Vad är ett kreditkort för resor?

Ett kreditkort för resor är ett kreditkort som är särskilt fördelaktigt för personer som ofta reser utomlands. När du skaffar ett resekort får du ofta reserelaterade förmåner såsom lounge access, ett bonusprogram där du får reserelaterade förmåner och en särskilt heltäckande reseförsäkring.

Samtidigt ska du veta att det lönar sig att jämföra resekorten mot varandra för de förmåner, avgifter och bonusprogram som inkluderas skiljer sig i regel rejält. Lite längre ner i artikeln berättar vi om de tre bästa kreditkorten för resor, men du kan även jämföra resekort på plattformar såsom Kreditkort.nu.

Snabblänk: Hoppa direkt till de bästa resekorten.

Exempel på vanliga förmåner hos resekort

 • En särskilt låg valutaväxlingsavgift.
 • En särskilt bra inkluderad reseförsäkring.
 • Lounge access och concierge service.
 • Ett bonusprogram med poäng som kan växlas in mot reserelaterade förmåner.
 • Ingen uttagsavgift eller en särskilt låg uttagsavgift.

Men vad är haken?

De aktörer som utfärdar kreditkort är företag, och precis som alla andra företag vill de tjäna pengar. Alla förmåner som du får ta del av bekostas av avgifter, och i synnerhet avgifter för ränta. Så se till att inte betala av på din kreditkortsskuld månad för månad för att spara pengar.

En vanlig räntesats för kreditkort för resor ligger på mellan cirka 15 och 20 %, vilket blir mycket pengar i det långa loppet. Men så länge du betalar hela din kreditkortsskuld när du får din månadsfaktura tillkommer inga kostnader för ränta, och det är generöst.

En närmare beskrivning av förmånerna hos resekort

En särskilt heltäckande reseförsäkring

I princip alla kreditkort erbjuder en kostnadsfri reseförsäkring, men resekortens reseförsäkringar är nästan alltid särskilt heltäckande. Men tänk på att olika resekort samarbetar med olika försäkringsbolag, så de exakta villkoren skiljer sig nästan alltid åt.

Den reseförsäkring som du får ta del av när du skaffar ett kreditkort för resor inkluderar nästan alltid:

 • Ersättning för försenat eller förlorat bagage.
 • Ersättning för försenat flyg eller annat försenat transportmedel.
 • Ersättning vid olycksfall på resan.
 • Självreducering för hyrbil.
 • Avbeställningsskydd vid t ex sjukdom eller olycka.
 • Självriskreducering för hem och personbil.
 • Ersättning om du måste avbryta din resa.

Det är lätt att tänka: Andra kreditkort erbjuder ju reseförsäkringar som täcker exakt samma eller nästan samma saker. Men då ska du tänka på att resekorten har särskilt bra villkor, och särskilt bra ersättningsnivåer. Deras reseförsäkringar är alltså bättre och mer heltäckande än de hos andra kreditkort såsom matkort.

För att den inkluderade reseförsäkring som erbjuds ska aktiveras måste du i regel betala minst 75 % av resan med ditt kreditkort. Du ska även tänka på att reseförsäkringen är kompletterande, vilket innebär att den endast gäller om du redan betalar för en hemförsäkring.

Självriskreducering för hyrbil

Många resekort inkluderar en kostnadsfri självriskreducering för hyrbil. En sådan försäkring är värd omkring 100 kronor per dag hos biluthyrarna, så att få ta del av en sådan förmån är riktigt bra. Detta skydd ersätter dig om du skulle råka skada eller krocka med din hyrbil.

Sjalvriskreduceringen for hyrbil ar tacksam

Slopad uttagsavgift

Som vi nämnt tidigare är det vanligt att uttagsavgiften är slopad, alltså lika med noll. Hos traditionella kreditkort ligger uttagsavgiften oftast på mellan cirka 2 – 4 % av uttagsbeloppet med en lägsta avgift på cirka 40 kr. Du måste med andra ord ta ut cirka 1 000 kr för att betala den procentsats som gäller istället för minimibeloppet.

Om du tar ut 600 kr (ca. 60 euro eller 60 dollar) med en kreditkort med en lägsta uttagsavgift på 35 kronor blir uttagsavgiften omkring 6 %. Det blir mycket pengar till slut, i synnerhet om du semestrar i länder där kontanta betalningar fortfarande är vanliga såsom i Grekland.

I grekland ar det vanligt med kontanta betalningar

Läs mer: Ordlista inom ekonomi - alla viktiga begrepp tas upp.

Förmåner på flygplatser

Lounge access

Lounge access, eller tillgång till lounger inkluderas hos ett flertal resekort. Med lounge access menas att du får kostnadsfri tillgång till lounger på flygplatsen tillsammans med andra resenärer som också har lounge access.

På flygplatslounger får du i regel sitta särskilt bekvämt, och mer avskilt och tyst. Det är även vanligt med kostnadsfri wifi och en egen laddstation för dina elektriska prylar såsom din dator och din telefon.

Även om olika flygbolags lounger inkluderar olika saker är det vanligt att du får gratis mat och dryck i flygplatsloungen. Tack vare det sparar du mycket pengar i det långa loppet, i synnerhet om du är en person som ofta flyger.

Tillgang till lounger ar en popular forman hos resekort

Concierge Service

Det finns även resekort med kostnadsfri concierge service. Det är ett system där du får en personlig medhjälpare som är tillgänglig dygnet runt via telefon. Så via ett samtal kan du exempelvis få reda på vilka restauranger som är bäst där du befinner dig och var du hittar det billigaste hotellet.

Vanligtvis kan du även använda tjänsten för att boka boka konsertbiljetter, middagsreservationer och utflykter. Denna tjänst är sannolikt värd olika mycket för olika personer, i synnerhet då man numera kan googla till sig i princip allt.

Men om du får tillgång till kostnadsfri concierge service ska denna förmån såklart räknas som ett stort plus.

Läs mer: Så fungerar kreditkort för mat.

Bonusprogrammet

Nästan alla resekort erbjuder bonusprogram där du får möjlighet att samla poäng som du kan växla in mot reserelaterade förmåner. Som tumregel väljer i princip alla att växla in sina bonuspoäng mot billigare flygresor eller i bästa fall gratis flygresor.

Du får bonuspoäng när du köper saker med kortet, och vanligtvis får du mycket mer bonus när du köper saker hos utfärdaren. För att nämna ett exempel får du en mycket högre bonus när du köper reseprodukter hos Norwegian med ditt Norwegiankort jämfört med om du köper en banan hos den lokala livsmedelsaffären.

Så om du verkligen går in för att samla mycket bonus (och det borde du göra) ska du se till att ofta handla hos utfärdaren för att således samla in särskilt många bonuspoäng. Om du ofta åker med Norwegian Airlines är Norwegians kreditkort att rekommendera, men om du föredrar SAS är ett kort med SAS EuroBonus ett bättre val.

Norwegian reward ar ett omtyckt bonusprogram

Så väljer du rätt resekort

För att välja rätt resekort ska du tänka så här: Hur maximerar jag fördelarna med resekortet medan jag minimerar nackdelarna? Svaret på den frågan är att du kartlägger vilka förmåner du verkligen har nytta av, och vilka nackdelar som är mest och minst besvärande.

Om du exempelvis flyger ofta hos utfärdaren är det en bra idé att skaffa ett resekort med ett starkt bonusprogram hos just den utfärdaren. Men om du bara semestrar i Sverige och aldrig hyr någon bil på resan är förmånerna självriskreducering för hyrbil och slopad valutaväxlingsavgift inte värda så mycket.

Likaså ska du fundera på om du verkligen kommer ha nytta av lounge access och concierge service. För om du inte kommer att använda de förmånerna är det bättre att skaffa ett annat resekort som ger dig andra typer av fördelar istället.

De 3 bästa kreditkorten för resor

1. Norwegian kreditkort

Krav och villkorSvar
Åldersgräns23 år
Lägsta inkomstIngen bestämd
Effektiv ränta21,93 %
Kreditgräns100 000 kr
Räntefria dagar45 dagar
Årsavgift0 kr
Valutapåslag1,75 %
BonusprogramNorwegian Reward

Norwegians Kreditkort är ett stabilt resekort med ett bra bonussystem i form av Norwegian Reward. Med det systemet samlar du poäng som du kan växla in mot bland annat rabatterade hotellnätter, stolsuppgraderingar på flyget och rabatterade flygbiljetter hos Norwegian Airlines.

Med bonussystemet samlar du så kallade CashPoints. Du får 0,5 % CashPoints på i princip alla köp, men om du köper produkter hos Norwegian Airlines eller hos någon av deras samarbetspartners får du upp till 20 % bonus. Att samla poäng går därför i regel ganska snabbt.

Andra bra saker med detta kort är att du inte behöver betala någon årskostnad, fakturaavgift (om du betalar via e-faktura) eller någon kostnad för kontantuttag. Några av nackdelarna inkluderar att den effektiva räntan är relativt hög, och att reseförsäkringen ger ett lite sämre skydd jämfört med andra resekort.

2. Resurs World

Krav och villkorSvar
Åldersgräns18 år
Lägsta inkomst100 000 kr
Effektiv ränta5,83 - 23,59 %
Kreditgräns200 000 kr
Räntefria dagar60 dagar
Årsavgift1 068 kr
Valutapåslag1,97 %
BonusprogramJa

Resurs World är ett premiumkort för resor med allt vad det innebär. Årsavgiften är hög, och valutapåslaget på nästan 2 % är även det lite väl högt med tanke på att detta är ett resekort. Men du ska samtidigt väga kortets nackdelar mot dess fördelar, som nämligen är många till antalet.

Bonusprogrammet är riktigt generöst. Du får även tillgång till kostnadsfri concierge service samt lounge access, och två avbetalningsfira månader per år.

Allt som allt är Resurs World ett riktigt lyxigt kreditkort som är ett bra val för alla som ofta reser.

3. Marginalen Traveller

Krav och villkorSvar
Åldersgräns18 år
Lägsta inkomst120 000 kr
Effektiv ränta18,27 %
Kreditgräns150 000 kr
Räntefria dagar50 dagar
Årsavgift395 kr
Valutapåslag1,65 %
BonusprogramJa

Marginalen Traveller ger dig tillgång till många bra reserelaterade förmåner såsom en riktigt bra reseförsäkring. Den inkluderar bland annat självriskeliminering för hyrbil, avbeställningsskydd och ersättning vid försenat eller förlorat bagage.

Med kreditkortets bonusprogram får du 1 % bonus på alla köp, och du får även tillgång till ett rabattprogram som är giltigt i över 200 e-butiker och ger dig upp till 25 % i cashback.

Sammanfattat är Marginalen Traveller ett riktigt bra resekort med många fördelar och få nackdelar.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Anna Karlsson

Anna är en erfaren skribent som trivs bäst med att skriva inom nischerna igaming, ekonomi och teknik. Hon har 4 års erfarenhet som content writer.