seo texter logo

Sett eller sätt - vad är rätt?

När ska du säga "sett", och när är det i stället "sätt" som passar bäst? Denna fråga får du ett tydligt svar på (+ exempel) i denna miniguide.

Sett eller sätt - vad är rätt?

Du kan säga både sett och sätt beroende på vilken situation du använder begreppet i. Om du har sett någonting med dina ögon är det sett som gäller, men om du i stället pratar om ett tillvägagångssätt eller en metod är detsätt du ska använda dig av.

Minnesregel för sätt och sett

En bra minnesregel är: Antyder du att du ser någonting i meningen är det sett, annars är det sätt

  • Kalle har ett så härligt sätt. Antyder du att du ser någonting i meningen? Nej, och då är det sätt.
  • Kalle gör det där på fel sätt, det tar ju för tusan evigheter. Antyder du att du ser någonting i meningen? Nej, och då är det sätt.
  • Tekniskt sett är Kalle rätt bra. Antyder du att du ser någonting i meningen? Ja, och då är det sett.
  • Normalt sett skriver Kalle bra texter, men det här bommade han totalt. Antyder du att du ser någonting i meningen? Ja, och då är det sett.

Sett

Satt

Vissa meningar innehåller både sett och sätt

  • Du skulle ha sett Karl, han har ett så häftigt sätt.
  • Sätt dig ned! Du skulle ha sett han som stod upp, han trillade genom fönstret.
  • Har man sett på maken! Det är inte ett lite fräckt sätt det där, att tränga sig i kön?

Läs mer: Vanliga ord på svenska som ofta stavas fel.

Svar på vanliga frågor

Heter det i stort sett eller sätt?

Det heter alltid i stort sett, och aldrig i stort sätt. Anledningen till att det heter i stort sett beror på att du antyder att du ser någonting med dina ögon.

I stort sett 1

Heter det normalt sett eller sätt?

Det kan heta både normalt sett och normalt sätt. När det heter normalt sett antyder du att du ser någonting med dina ögon, men när det heter normalt sätt pratar du i stället om ett tillvägagångssätt.

Exempel: Karl har ett normalt sätt, normalt sett.

Normalt sett

Heter det generellt sett eller sätt?

Det kan heta både generellt sett och generellt sätt. När det heter generellt sett antyder du att du ser någonting med dina ögon, men när du använder generellt sätt pratar du i stället om ett tillvägagångssätt.

Exempel: Generellt sett upplever jag att Karl har generellt sätt, alltså ett allmänt sätt att vara på då han inte utmärker sig så mycket.

Heter det historiskt sett eller sätt?

Det kan heta både historiskt sett och historiskt sätt. När det heter historiskt sett antyder du att du ser någonting med dina ögon, men när du använder historiskt sätt syftar du i stället på ett tillvägagångssätt.

Exempel: Historiskt sett har Karl alltid skrivit bra SEO-texter. Ja titta bara på Sture i Gatan. Han skriver på ett så historiskt sätt, alltså på ett ålderdomligt sätt. Låt oss anlita Karl i stället och betala honom löjliga summor pengar!

Historiskt satt

Heter det jag har sett eller sätt?

Det heter alltid jag har sett, och aldrig jag har sätt. Anledningen till att det heter jag har sett är för att du antyder att du sett någonting med dina ögon.

Jag har sett

Läs mer: Vad är hen (och så kan du använda begreppet)

Heter det på något sätt eller sett?

Det heter alltid på något sätt, och aldrig något sett. Anledningen till att det heter på något sätt beror på att du syftar på ett tillvägagångssätt.

Heter det stort sett eller stort sätt?

Det heter alltid i stort sett, och aldrig i stort sätt. Anledningen till att det heter i stort sett är för att du antyder att du ser någonting med dina ögon.

Heter det på ett sätt eller sett?

Det heter ett sätt och inte ett sett. Anledningen till att det heter ett sätt beror på att du hänvisar till ett tillvägagångssätt.

Ett satt

Heter det teoretiskt sett eller sätt?

Det heter i princip alltid teoretiskt sett, men det kan också heta teoretiskt sätt. När det heter teoretiskt sett antyder du att du ser någonting med dina ögon, men när det heter teoretiskt sätt syftar du på ett tillvägagångssätt.

Exempel: Teoretiskt sett kan allting hända! Visst stämmer det, men titta där borta på Kalle. Han gör ingenting praktiskt, han bara snackar om vad du kanske kommer att hända. Kalle har ett så teoretiskt sätt att vara.

Heter det tekniskt sett eller sätt?

Det heter tekniskt sett och inte tekniskt sätt. Anledningen till att det heter tekniskt sett beror på att du hänvisar till att du ser någonting med dina ögon.

Läs mer: Intressanta svenska ordspråk med begripliga förklaringar

Tekniskt sett

Heter det typiskt sett eller sätt?

Det kan heta både typiskt sett och typiskt sätt beroende på vilken situation du använder begreppet i. När du pratar om typiskt sett hänvisar du till någonting du ser, men när du talar om ett typiskt sätt pratar du om ett tillvägagångssätt.

Exempel: Typiskt sett är Karl bra på att skriva SEO-optimerade texter. Men han är samtidigt så tråkig, han har ett så stelt, alltså typiskt sätt att bete sig på.

Heter det sett till eller sätt till?

Det heter sett till och inte sätt till. Anledningen till att det heter sett till beror på att du hänvisar till att du sett någonting med dina ögon.

Heter det traditionellt sätt eller sett?

Det kan heta både traditionellt sett och traditionellt sätt beroende på vilken situation du använder begreppet i. När det heter traditionellt sett hänvisar du till någonting du sett, men när det heter traditionellt sätt hänvisar du i stället till ett tillvägagångssätt.

Exempel: Traditionellt sett skriver Karl riktigt bra texter för webben. Men annars då? Jodå, han har ett ganska traditionellt sätt att vara på då han alltid går upp klockan åtta på morgonen.

Heter det på så sätt eller på så sett?

Det heter på så sätt och inte på så sett. Anledningen till att det heter på så sätt är för att du hänvisar till ett tillvägagångssätt, och inte någonting du kan se med dina ögon.

Pa sa satt

Heter det bästa jag har sett eller sätt?

Det heter det bästa jag sett och inte det bästa jag sätt. Anledningen till att det heter det bästa jag sett är för att du hänvisar till någonting kan se med dina ögon.

Det basta jag sett

Heter det totalt sett eller sätt?

Det heter totalt sett och inte totalt sätt. Anledningen till att det heter totalt sett är för att du hänvisar till någonting du sett med dina ögon.

Heter det på något sätt eller sett?

Det heter på något sätt och inte på något sett. Anledningen till att det heter på något sätt är för att du hänvisar till ett tillvägagångssätt och inte till någonting du sett med dina ögon.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.