seo texter logo

Så slipper du idétorka när du skriver!

Ibland, det vill säga när man har idétorka, då är det svårare att skriva bra texter. I den här artikeln ger vi dig 5 exempel på hur du bryter din idétorka, så du kan slutföra din uppgift.

5 sätt att slippa idétorka

  1. Läs vad andra har skrivit om samma ämne.
  2. Ta pauser.
  3. Våga bli arg.
  4. Skriv om vad som helst.
  5. Fråga om hjälp.

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

1. Leta efter mer relevant information

Att ta hjälp av välskriven information inom ämnet som andra redan publicerat är en utmärkt idé om du har idétorka. Du får såklart inte plagiera texter rakt av, men att ta lite inspiration för att därefter länka till källan är fullt tillåtet.

Tips: Lär dig mer om upphovsrätt på internet.

Ofta kan det räcka att skumma igenom ett par externa källor för att själv få mer kött på benen inom ämnesområdet. Ibland kan idétorkan faktiskt bero på att du inte behärskar ämnesområdet tillräckligt väl, och då är det en särskilt bra idé att läsa på via externa källor.

2. Ta en paus eller två

Om du har fastnat och känner att du har idétorka, då hjälper det oftast inte att försöka få klart uppgiften genom att arbeta längre än vad man tänkt. Ta några korta till medellånga pauser. Ta en kopp kaffe, gå på en promenad och/eller småprata med en kollega en stund.

Värt att notera är att du ska ta med ett anteckningsblock eller din mobil om du exempelvis promenerar, så att du snabbt kan skriva ner eventuella idéer som uppenbarar sig.

När du tar pauser märker du snabbt att ångesten försvinner. Samma ångest som ofta fungerar som en bromskloss, som stressar dig och låser det kreativa flödet. Väl tillbaka vid tangentbordet kommer du förmodligen märka att ditt sinne känns klarare, och att du således har lättare att vara kreativ igen.

Läs mer: Så mycket text behöver ett blogginlägg.

Tjej som inte har nagra bra ideer

3. Se till att få utlopp för din frustration

Det är inte okej att skrika på kollegor eller chefen så fort man blir arg. Men det finns lyckligtvis andra sätt att bli av med sin frustration såsom att gymma, löpträna eller styrketräna.

Så fort du gjort dig av med all uppbyggd frustration genom att aktivera dig fysiskt, då märker du fort att det är lättare att vara innovativ och komma på nya idéer.

4. Skriv om någonting annat

Om du har svårt att skriva någonting vettigt inom det ämnesområde du arbetar med just nu, se då till att skriva om precis vad som helst. Skriv exempelvis ner vad du ska äta i veckan, eller besök ett rimlexikon och skriv en rolig limerick. Bara du kommer igång med att skriva blir det inte ett lika stort steg att ta tag i den verkliga uppgiften.

5. Be om hjälp (och nätverka)

Det kan vara befriande och flexibelt att arbeta själv, men om man råkar ut för en kraftig idétorka har man i regel ingen att rådfråga. Om du arbetar i ett starkt team på exempelvis ett kontor, då kan du enkelt vända dig om och rådfråga någon av kollegorna.

Men oavsett hur du arbetar är det viktigt att du vågar be om hjälp, och det gäller i synnerhet om du är egenanställd. Om du inte har kollegor att fråga finns det många Facebookgrupper där du kan knyta kontakter med folk inom branschen, så efter ett tag känner du säkert en stor grupp SEO-intresserade personer som du kan rådfråga om precis vad som helst.

Läs mer: Så skriver du bra produkttexter.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.