Varför blir man straffad av Google, och vad kan man göra åt det? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.
Google har som målsättning att alltid visa upp de mest relevanta sökresultaten. Av den anledningen vill de inte att oseriösa sajter “fuskar sig till” bra placeringar på Google. Det händer genom att man manipulerar deras sökalgoritm som avgör vilka sajter som är värda att ranka och inte.
År 2012 rensade Googles algoritmuppdatering Penguin upp bland sökresultaten. Då straffades fler webbsidor än någonsin tidigare. Sanningen är att 1 av 10 webbsidor drabbades stenhårt, vilket är någonting som är unikt än idag.
Att webbsidor “guppar lite” på Google efter en algoritmuppdatering är vanligt. Men den totala slakt som Penguin gav upphov till är unik. I princip alla webbsidor som ägnade sig åt black hat SEO straffades stenhårt.
3 tecken på att du blivit straffad av Google
Din webbsida rankar sämre på sitt eget sajtnamn. Detta är det tydligaste tecknet på att du blivit straffad av Google. Din sida ska nämligen kunna ranka etta på sitt eget (exakta) domännamn, annars är det någonting som är fel.
Artiklar som rankat på förstasidan på Google rankar på sida 2 eller lägre utan någon egentlig förklaring.
När du söker på site:dindomän.se visar Google inte upp några resultat. Om så är fallet är din webbsida helt borttagen från Google.
Men varför väljer Google att straffa din webbsida?
Du byter länkar på fel sätt. Det vill säga, du byter länkar genom exempelvis envägsbyten.
Du kopierar in text från konkurrenter och publicerar dem på din egen webbsida. Det vill säga att du tar den lata vägen i stället för att beställa SEO-optimerade texter eller skriva dem på egen hand.
Du använder för många H1-rubriker. Du ska bara ha en H1-rubrik per artikel.
Länkar från ett illa skött PBN-nätverk pekar mot din webbsida. Värt att veta är att alla PBN-nätverk inte är dåliga.
Du använder samma nyckelord för ofta. Du ägnar dig alltså åt "keyword stuffing".
Din webbsida har blivit hackad. Att hacka en konkurrents webbsida är ett effektivt sätt att ägna sig åt negativ SEO, som du förstås inte ska göra då det är såväl olagligt som elakt.
Du bygger nya länkar för snabbt. Att bygga länkar i en för snabb takt, som även kallas för att länkbomba, är en dålig idé då Google i princip alltid förstår att du försöker “lura systemet”.
Du länkar till opålitliga webbsidor. Att länka till exempelvis torrentsidor eller andra webbsidor som ofta blir straffade av Google är en dum idé. Använd nofollow-attribut om du nödvändigtvis ska länka till “skumma webbsidor”, för då följer Google i alla fall inte länken.
Din domän har ett dåligt rykte sedan tidigare. Om du exempelvis snappat en domän finns det risk att den är straffad av Google sedan tidigare. Om så är fallet kan du få mycket svårt att ranka med det domännamn du kommit över.
Du skriver för korta artiklar. Det vill säga artiklar utan något egentligt värde som bara ska “finnas där”, för att du exempelvis behöver stärka upp ditt innehållskluster.
2 konkreta tecken på att allt står rätt till för oss
1. SEO-texter rankar på sitt eget domännamn
2. Vi ser alla delsidor via site:domän-kommandot
4 saker du kan göra för att få Google på bättre humör
Hör av dig till webmasters för sidor som riktar smutsiga länkar mot dig. Med lite tur kan de välja att ta bort länkarna om du bara ber om det. Detta ska du alltid göra innan steg två, som är lite av en nödlösning.
Gör en disavow via Google Search Console. Då upplyser du Google om vilka länkar du tycker är smutsiga och inte ska peka mot din sajt.
Be Google omindexera din webbsida via Google Search Console. Då tar Google ett nytt beslut gällande om din webbsida ska vara fortsatt straffad eller inte.
Ta det lugnt. Det tar en stund innan Google förstått att du laddat upp en disavow-fil, och det kan även ta en stund innan Google omindexerar din webbsida. I synnerhet om du har en mindre sådan. Så sitt lugnt i båten och låt Google göra sitt.