Ett ordspråk är ett kortfattat stycke som i regel är hämtade från gamla filosofer och skrifter. Oftast har ordspråk en tänkvärd innebörd som bland annat kan vara högtidlig, allvarlig och/eller filosofisk. Du får inte heller ändra i ordspråk för de måste skrivas exakt som de är.
Så om du vill använda ordspråket "Så länge det finns liv finns det hopp" måste du skriva det ordagrant. För det ommöblerade "När det finns liv finns det hopp" är inte ett ordspråk, även om innebörden är densamma.
Läs mer: Exempel på 1 000+ svenska ordspråk med bilder.
Svaret på den frågan är både ja och nej. Ordspråken har oftast samma innebörd även om vissa detaljer i regel skiljer sig beroende på vilket land ordspråket finns.
Ett bra exempel på det är att svenska: "En fågel i handen är bättre än tio i skogen" i stället heter: "En gräshoppa i handen är bättre än tio som flyger" på arabiska. Innebörden är alltså densamma, även om ordspråket anpassats lite grann.
Det finns ordspråk i Sverige främst tack vare att personer som rest mycket har tagit med dem hit. De riktigt gamla svenska ordspråken kommer från världserövrare såsom greker, romare och korsriddare. Men även missionärer och handelsresande har hjälpt till att ta hit många ordspråk.
Läs mer: Exempel på 1 000+ svenska idiomatiska uttryck
Läs mer: Vad är ett idiom egentligen?