seo texter logo

Så fungerar det med ankartexter inom SEO (+ vad är det?)

Vad är ankartext egentligen och hur gör du för att namnge ankartexten på rätt sätt? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här guiden!

Vad är en ankartext?

En ankartext är den text som en länk består av. Ankartexten är alltid klickbar och tar besökaren från en sida till en annan. Vanligtvis är länkar av en annan färg än den normala brödtexten på webbsidan så att besökaren förstår att ankartexten tar henne till en annan sida.

visar hur ankartext ser ut på en webbsida och i kod

Det finns 7 olika typer av ankartexter

1. Exact Match (ankartext med samma ord du vill ranka på)

Beställ billiga wienerbröd online hos oss.

2. Phrase Match (ankartext med den nyckelordsfras du vill ranka på)

Att beställa billiga wienerbröd online är en bra idé.

3. Partial Match (ankartext som träffar nyckelordet till viss del)

Wienerbröden är billigast hos Nisses i Högemäkla socken!

4. Branded eller "brandad" (ankartext med ditt varumärke)

Jag tycker om att beställa mitt kaffebröd hos Nisses Bageri i Högemäkla socken.

5. Naken URL (ankartext med den kompletta URL:en)

Vill du beställa wienerbröd? Då tycker vi du ska besöka Nisses Bageri som du når på https://nissesbageri.se.

6. Random eller "slumpad" (ankartext utan några viktiga nyckelord)

Nisse bakar de bästa wienerbröden i Högemäkla socken. Klicka här för att besöka bageriets webbsida.

7. Bildlänkar (där är det alt-texten som agerar ankartext)

<a href=”https://nissesbageri.se/wienerbrod”>
<img src=”/wienerbrod.jpg” alt=”man äter ett wienerbröd”/>
</a>

Så påverkar ankartexten din SEO

Google analyserar ankartexten med mål att förstå vad en annan webbsida handlar om. Om någon länkar till din webbsida om aktier med länken "spelaktier", då förstår Google och alla andra sökmotorer att din webbsida sannolikt handlar om aktiehandel.

Och ju fler sajter som länkar med samma eller ungefär samma ankartext, desto säkrare blir sökmotorerna på att din webbsida handlar om just finans och aktier.

Läs mer: Så fungerar en sökmotor.

Sanningen är att ankartexter förmodligen är en rankingfaktor som får din webbsida att bli mer eller mindre synlig på SERP:en.

Ankartexten var viktigare förr

På 00-talet var det enkelt att manipulera sökresultaten genom att länka till artiklar med en viss ankartext. Vid den tiden var sökmotorerna så primitiva att de nästan helt förlitade sig på ankartext-analyser för att kunna förstå vad en specifik webbsida handlade om.

För att få en artikel att ranka var det bara att länka till den med rätt ankartext, sen var den saken klar. Googles sårbarhet för ankartext-manipulation ledde till att många valde ägna sig åt black hat SEO då det var så pass effektivt under den tidsperioden.

Fenomenet med Google-bombningar

Så kallade Google-bombningar blev också vanliga där aktivister kunde få politiker såsom George W Bush att ranka högt på Google för nyckelorden "miserable failure".

Som du ser nedan rankar George W Bush fortfarande på nyckelorden miserable failure, men det är bara för att media tagit upp fenomenet med Google-bombningar och har ett porträtt på Bush som artikelbild.

Visar hur George W Bush Google-bombats

Men vill du Google-bomba någon?

Tough luck, det går i princip inte.

Numera är Google så pass smarta att du sannolikt inte kommer lyckas med det.

Google är smartare än någonsin förut

Med start år 2012 rullade Google ut sina Penguin-uppdateringar där de gjorde allt för att straffa personer som manipulerade deras rankingfaktorer. Det var främst länkspam och ankartextspam som Google krigade mot, och det kriget gick riktigt bra för Google.

På bara över någon natt straffades hur många black hat-bloggare som helst, medan personer som satsade på att skriva SEO-anpassade texter som svarade på sökintentionen tjänade på uppdateringen.

Tänk på din ankartextratio

Det är en bra idé att köpa länkar och/eller gästblogga, för då får du möjlighet att själv välja vad ankartexten på din tillbaklänk ska vara.

Men var inte girig, det vill säga; överoptimera inte med allt för aggressiva nyckelord som är en exact match för det du vill ranka på.

Lämplig ankartextratio för tillbakalänkar till en hemsida

En typisk ankartextratio för startsidan ser ofta ut enligt nedan.

  • Mellan 80 och 95 % av ankartexterna ska vara brandade, slumpade eller nakna.
  • Upp till 10 % av ankartexterna ska vara en phrase match eller partial match.
  • Upp till 5 % av ankartexterna ska vara en exact match för de nyckelord du vill att startsidan ska ranka på.

Lämplig ankartextratio för tillbakalänkar till en delsida

Delsidor/artiklar brukar ha nedanstående ankartextratio.

  • Mellan 35 och 45 % av ankartexterna ska vara brandade, slumpade eller nakna.
  • Mellan 50 och 60 % av ankartexterna ska bestå av en partial match eller phrase match.
  • Upp till 10 % av ankartexterna ska vara en exact match för de nyckelord du vill att delsidan/artikeln ska ranka på.

OBS: Värt att tänka på är att du ska vara särskilt försiktig med att optimera tillbakalänkarnas ankartexter så att de är en exact match för de nyckelord du vill ranka på. Många SEO-proffs säger att mellan cirka 3 och 4 % är det absoluta taket för tillbakalänkar med ankartexter som är en exact match.

Google skriker på person som gjort fel

Din ankartextratio ska vara naturlig

Om du vill maximera dina möjligheter att inte bli straffad för att överoptimera dina ankartexter, kontrollera då hur konkurrenternas ankartextratior ser ut via SEO-verktyg såsom Ahrefs eller SEMRush.

Om konkurrenterna har en genomsnittlig exact match-ankartextratio på 2 %, då är det en bra idé att själv lägga dig på ungefär samma nivå.

I övrigt ska du se till att använda ditt sunda förnuft. Sannolikheten att olika webmasters väljer att länka till din sajt med exakt samma ankartext är mikroskopisk, så optimera ankartextration för din sajt med försiktighet.

Vad händer om konkurrenterna ankartextbombar dig?

Om någon av dina konkurrenter länkbombar din sajt med smutsiga länkar från snusksajter och/eller skumma läkemedelssajter, med ankartexter såsom "viagra online" och dylikt.

Kommer Google trycka ned dig i avgrunden då?

Nej, sannolikt kommer Google "nolla" alla smutsiga länkar, alltså låtsas som de inte finns. Om du mot förmodan skulle bli straffad av Google är det en bra idé att göra en länkavvisning som även kallas för disavow.

2 saker att tänka på vid ankartextanpassning

1. Det är viktigare att välja rätt ämne än rätt ankartext

Om du vill ha en relevant länk till din kreditkortssida, då är det bättre att artikeln som länkar till dig verkligen handlar om kreditkort än att ankartexten ser ut på ett speciellt sätt.

Kontexten länken befinner sig i är alltså betydligt viktigare än ankartextens utformning. Av den anledningen är det en bra idé att omge brandade länkar med relevanta nyckelord som kan relateras till ämnesområdet, i detta fall kreditkort.

2. Du tjänar inte så mycket på att ankartextanpassa tillbakalänkar

Google blir smartare för varje år som går. Idag använder de främst ankartexter för att se samband som gör att de kan förstå vad dina artiklar handlar om, och inte för att bestämma vilka artiklar som ska ranka bäst på SERP:en.

Vinsterna är alltså rätt små när det kommer till ankartextanpassning av tillbakalänkar, och än mindre blir de allteftersom tiden går.

Tips: Om du vill veta mer om hur Google lärt sig kartlägga samband, läs mer om entitetsbaserad SEO.

Läs mer: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.