seo texter logo

Allt om hur en sökmotor fungerar!

Vad är en sökmotor, och hur fungerar en sökmotor egentligen. Utöver det, varför är Google den bästa sökmotorn? Dessa frågor svarar vi på nu.

Vad är en sökmotor?

En sökmotor är ett mjukvaruprogram som visar det du söker efter på internet. Google är idag den bästa och mest populära sökmotorn, men det finns även andra sökmotorer såsom Google, Yahoo och Bing som också fungerar bra. Google är bäst för att den sökmotorn är smartast.

Hur fungerar en sökmotor?

En sökmotor använder sig av bottar, eller spindlar för att söka igenom webben. Spindlarna hoppar från webbsida till webbsida med hjälp av länkar, men de hittar också webbsidor som inte har några länkar även om det tar lite längre tid. När spindlarna hittat nya webbsidor rankar de dem.

De mest relevanta sökresultaten hamnar alltid överst, vilket medför att de webbsidorna får mest trafik.

Så samverkar du och Google

  1. Du publicerar innehåll på din webbsida. Till exempel 10 nya artiklar.
  2. Google söker igenom din webbsida. Detta med hjälp av sökmotorsrobotar.
  3. Google indexerar innehållet på din webbsida. Innehållet hamnar som i en kö för att få visas på Google.
  4. Google visar upp ditt innehåll bland alla andra sökresultat. Om dina SEO-texter är bättre än konkurrenternas kommer du sannolikt ranka bra.

Sa soker Google igenom din webbsida

Varför är Google den bästa sökmotorn?

Google är den bästa sökmotorn för att den visar upp de mest relevanta sökresultaten. Det är i första hand så sökmotorer konkurrerar med varandra. Om Google blivit dummare medan Bing blivit smartare, då hade Bing varit marknadsledande idag. Men så är det inte, och så lär det inte bli.

Mer specifikt är Googles algoritmer smartare än konkurrenternas. De erbjuder även tilläggsprogram såsom Google Docs och Google Sheets bara du skapar ett konto hos dem. Det finns alltså ingen anledning till att använda någonting annat än Google, då de helt enkelt är bäst på allt.

Som du ser nedan har Google en imponerande marknadsandel jämfört med övriga sökmotorer.

Google ar den mest populara sokmotorn med en marknadsandel pa 924

Hur tjänar sökmotorerna pengar?

Sökmotorerna tjänar pengar genom att erbjuda annonsplatser. Det är just därför det är viktigt att ha en stor marknadsandel, för de stora sökmotorerna får nämligen in betydligt mer annonspengar jämfört med de mindre sökmotorerna.

Som du ser nedan tar annonserna upp en hel del plats i SERP:en. Det vill säga sökmotorernas resultatsidor.

Sponsrat sokresultat pa Google for frasen basta kreditkort 1

Och vad sägs om ett styckpris på 17 dollar för att få ett sponsrat klick på sökordet kreditkort. Här blir det klirr i kassan för Google.

CPC enligt ahrefs for sokordet kreditkort 1

Värt att tänka på är att det är CPC-värdet (cost per click-värdet) som beskriver vad det kostar att få ett sponsrat klick på Google.

För att synas bland de organiska sökresultaten behöver du inte betala någonting. Dessa sökresultat hittar du alltid under annonserna.

Det organiska resultatet pa en Googlesok pa basta kreditkortet 1

Du ska även tänka på att ju mer kommersiell sökintentionen är, desto fler annonser visar Google upp och desto mindre organisk trafik får din webbsida.

Varför är det viktigt att veta hur en sökmotor fungerar?

När du förstår hur en sökmotor fungerar vet du också hur du gör för att få mer trafik till din webbsida. Det är alltså en bra idé att ta reda på hur en sökmotor fungerar då du på så sätt får fler klick på sökmotorernas resultatsidor och således tjänar mer pengar på din webbsida.

Hur rankar sökmotorerna din webbsida?

Vad är det som avgör om din artikel rankar på sida 5 eller som etta på sökmotorernas resultatsidor?

Sanningen är att det är avancerade algoritmer som avgör det, och Google har som vi tidigare nämnt de smartaste algoritmerna.

Google har över sammanlagt 200 rankingfaktorer. Ingen vet exakt vad alla rankingfaktorer är och hur mycket de påverkar hur dina artiklar rankar.

Men de viktigaste rankingfaktorerna är kartlagda sedan en lång tid tillbaka, och dessa kan du lära dig mer om nedan.

Googles 6 viktigaste rankingfaktorer

  1. Tillbakalänkar.
  2. Relevans.
  3. Materialets färskhet.
  4. Auktoritet inom ämnesområdet.
  5. Din webbsidas laddningstid.
  6. Hur bra din webbsida fungerar på mobiltelefoner.

Nedan pratar vi mer om de rankingfaktorer som precis nämnts i större detalj.

1. Det är viktigt att skaffa tillbakalänkar

Tillbakalänkar är en av de viktigaste rankingfaktorerna. Representanter från Google har själva sagt att länkar och content (det vill säga SEO-anpassade texter) är två av de viktigaste rankingfaktorerna.

Men tänk inte så här: Ju fler tillbakalänkar desto bättre!

Det är nämligen inte så det fungerar. En sajt med ett fåtal starka länkar kan mycket väl ranka bättre en än webbsida men fler länkar som är av sämre kvalitet.

En bra länk uppfyller sex kriterier.

6 faktorer som gor att en kopt lank raknas som stark

De två viktigaste kriterierna är länkens relevans och auktoritet, och dessa berättar vi lite mer om nedan.

Länkens relevans

Länkar från webbsidor med hög relevans är värda betydligt mer än länkar från webbsidor med lägre relevans.

Men varför är det så egentligen - borde inte alla länkar värderas lika så länge sidorna är lika starka?

Nej, det är inte så det fungerar i Googles värld, och med all rätt.

Om du vill ha träffsäkra råd om vilken hund som passar bäst för dig, frågar du då snickaren som själv inte har några hundar, eller den lokala hunduppfödaren som arbetat med hundar i över 20 år?

Svaret är ganska enkelt. Hunduppfödarens råd väger tyngst, och samma tankesätt har Google när de avgör relevansen och slutligen värdet av en tillbakalänk.

Lankar fran relevanta webbsidor ar sarskilt fordelaktiga

Länkens auktoritet

Länkar från sajter med hög auktoritet, alltså webbsidor med många tillbakalänkar, är eftertraktade och någonting som får din webbsida att ranka bättre på Google.

Nedan ser du hur man generellt rankar webbsidors auktoritet enligt SEO-programmet Ahrefs mätverktyg domänauktoritet (Domain Rating).

Webbsidor med hog DR ger dig sarskilt mycket lankkraft

Värt att tänka på är att det är enkelt att dopa sin statistik i Ahrefs, så att sajten verkar vara hur som stark som helst när den egentligen inte är det. Att peka en massa skräplänkar mot sin webbsida och efter det be folk att köpa länkar är extremt oetiskt men samtidigt en vanlig taktik inom black hat SEO.

Att själv lägga till tillbakalänkar från skumma länkkataloger eller forum är alltid en dålig idé, och en taktik som folk med erfarenhet inom SEO ser igenom direkt.

2. Det är viktigt att din artikel har relevans

Om en person googlar på “Apple” på engelska Google, då visar Google upp en kunskapsgraf för teknikföretaget Apple. Google väljer alltså inte att visa upp beskrivningen för vad ett äpple är, för de vet att personer som söker på “Apple” vill ta sig till Apples webbsida.

Kunskapsgraf for Apple 1

Skillnaden mellan ett äpple och ett teknikföretag förstår Google främst tack vare att de arbetar med entitetsbaserad SEO. Google använder sig alltså av entiteter för att kunna begripa vad en webbsida handlar om.

Om du publicerat en artikel där du bland annat nämner entiteterna iOS, iPad och iPhone, då förstår Google att artikeln handlar om teknikföretaget Apple. Men om du i stället skriver om saker som bananer och päron, då förstår Google att du pratar om en frukten äpple i stället för ett teknikföretag.

3. Det är viktigt att materialet är färskt

Google gillar artiklar som uppdateras frekvent, men de förstår också att frekventa uppdateringar är olika viktigt för olika artiklar.

Om du exempelvis skrivit en artikel om hur man bygger en hundkoja, då behöver materialet inte vara särskilt färskt för att det ska kunna ranka bra. Men om vi i stället tar en artikel som berör ämnet “det bästa kreditkortet”, då är det viktigare att erbjuda färskt material då kortutfärdarna ofta ändrar sina villkor.

4. Det är viktigt att ha auktoritet inom ämnesområdet

Om du har en webbsida med 300 perfekt skrivna artiklar inom ämnesområdet kreditkort, då kommer du sannolikt ranka bättre på sökfrasen “bästa kreditkort” än superstarka Aftonbladet.

Men varför då?

Jo, för att din webbsida har en extremt hög auktoritet inom nischen kreditkort.

Google vill skicka besökarna till en webbsida med hög auktoritet inom nischen, så tack vare det väljer Google att rekommendera din webbsida framför andra och starkare webbsidor då din sajts auktoritet inom kreditkort är skyhög.

5. Det är viktigt att ha en snabbladdad webbsida

Du ska inte stirra dig blind på resultat från hastighetsmätningar från exempelvis Google Page Speed Insights eller GTMetrix.com.

Pa gtmetrix.com kan du ta reda pa hur snabb din webbsida ar

Att skala av några millisekunder på laddningstiden är inte så viktigt, men det är däremot viktigt att inte ha en allt för långsam webbsida.

Så om du äger en webbsida med genomsnittliga laddningstider på över 3 sekunder, då är det en bra idé att ta itu med det problemet. Men om den genomsnittliga laddningstiden ligger på omkring en halv sekund, då är det i regel inte värt att lägga pengar på att få en än snabbare webbsida.

Mer specifikt måste din webbsida vara tillräckligt snabb för att besökarna inte ska tröttna och trycka på bakåtknappen. Det räcker gott och väl.

6. Det är viktigt att ha en webbsida som fungerar bra på mobiler

Omkring 65 % av alla Googlesökingar sker via en mobiltelefon. Det har således blivit mycket viktigt att erbjuda en snabbladdad och begriplig webbsida för mobilanvändare.

Så om du idag inte har en mobilanpassad webbsida, se till att skaffa det.

På sajter såsom Google Mobile Friendly Test kan du ta reda på om din webbsida fungerar bra på mobiltelefoner eller inte.

Pa google mobile friendly test kan du ta reda pa hur bra din webbsida fungerar pa mobiler

Läs mer: Detta gör en sökmotoroptimerare

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.