seo texter logo

Länkkataloger | Deras historik och om de gör någon nytta idag!

Är det fortfarande en bra idé att lägga till sin webbsida i en länkkatalog, och vilken länkkataloger finns kvar? Detta och mer svarar vi på nu.

Vad är en länkkatalog?

En länkkatalog är en webbsida som länkar ut till andra webbplatser. Länkkatalogerna länkar i regel ut till tusentals webbsidor som ofta blir ombedda att länka tillbaka till länkkatalogernas webbsidor. Förr gav länkkataloger din webbsida såväl länkkraft som mer trafik, men så är det inte längre.

Varför finns det länkkataloger?

Omkring år 2000 var det få som hade råd eller för den delen kunskap nog att skaffa en egen webbsida. På den tidens fanns inte heller Google. I början av 2000-talet och framåt var det alltså vanligt att stora kataloger skapades där vanliga webbanvändare enkelt kunde hitta det de letade efter.

Om du skapade en länkkatalog vid internets barndom skulle din webbsida fungerat som en hubb där webbanvändare enkelt kunde hitta sina favoritsidor. Länkkatalogerna hade alltså ett existensberättigande, men så är det i princip inte längre.

Tips: Att skriva länkbete är en bättre idé än att använda länkkataloger.

Varför är det inte längre populärt med länkkataloger?

Sökmotorerna dödade länkkatalogerna. Så enkelt är det. De sidor du inte hittar på Google hittar du inte heller i någon länkkatalog. Länkkatalogerna är inte längre populära för att i princip ingen använder dem. Länkar från länkkataloger ger ingen eller en ytterst liten effekt på din SEO.

Tänk dig själv. Vad väljer du?

Att leta efter en webbsida genom att klicka dig igenom en länkkatalog vilket ofta tar flera minuter, eller väljer du att googla efter företaget vilket tar några sekunder? Svaret är nog ganska glasklart för i princip alla.

Ger länkkataloger någon länkkraft?

Länkkataloger kan påverka din webbsidas länkkraft, men samtidigt så pass lite att det inte är värt att registrera din webbsida i en länkkatalog. Det är inte heller någon bra idé att länka tillbaka till en länkkatalog.

Men varför är det så?

Jo, främst för att Google inte gillar länkkataloger, vilket medför att du länkar tillbaka till en sida som mycket väl kan vara avindexerad. Det vill säga en webbsida som är märkt som skadlig och/eller ointressant av Google. Om du ska bygga länkar på ett seriöst sätt, hoppa då över länkkatalogerna.

Ska man göra en disavow på länkar från länkkataloger?

Nej, som tumregel behöver du inte göra en disavow på länkar från länkkataloger. Om någon, till exempel en konkurrent ägnat sig åt negativ SEO och fullkomligt bombat din webbsida med dåliga länkar från länkkataloger. Då kan det vara en bra idé att göra en disavow.

Men några enstaka länkar från webbkataloger gör varken från eller till enligt de erfarenheter vi har.

Läs mer:byter du länkar på rätt sätt.

En webbsida som lankar mot andra webbsidor

6 nackdelar med länkkataloger

  1. Webbkataloger är ofta spammiga. Google tröttnade helt på länkkataloger i samband med att allt fler webmasters valde att spamma katalogerna med länkar mot sina viktigaste landningssidor. Det vill säga länkar till webbsidor med olagligt innehåll och/eller innehåll av låg kvalitet.
  2. Få länkkataloger fungerar. Det går i princip inte längre att tjäna pengar på länkkataloger. Det har medfört att få länkkataloger har moderatorer som är motiverade nog att lägga upp länkar till nya webbsidor.
  3. Du slösar tid. De uppskattningsvis 30 minuter du ägnar åt att skaffa länkar från en länkkatalog kan du lika gärna öronmärka för att skapa SEO-texter som rankar i stället.
  4. Det ger ingen effekt. Att publicera sin länk i en länkkatalog ger i princip ingen effekt alls sedan Googles algoritmuppdatering Penguin infördes.
  5. Du kan bli straffad av Google. Om du har en tillbakalänksprofil med allt för många smutsiga länkar kan du mycket väl bli straffad av Google.
  6. Det kostar pengar. Vissa länkkataloger (såsom Infoo.se) kräver en årskostnad på omkring 300 kronor per sida. Även om Infoo.se är den bästa svenska länkkatalogen (som faktiskt har trafik) är det i våra ögon en dålig idé att betala för att få finnas med där.

6 länkkataloger som fortfarande finns kvar

  1. https://infoo.se
  2. http://www.lankkatalogen.se/
  3. https://www.it-bloggar.se/
  4. http://www.1000lankar.com/ (heter officiellt 1000länkar.se)
  5. http://www.svenskasajter.com/
  6. http://xn--svenskalnkar-ncb.com/ (Svenskalänkar.com)

Infoo.se finns fortfarande kvar

Lankkatalogen.se finns fortfarande kvar

IT bloggar.se finns fortfarande kvar

1000lankar finns fortfarande kvar

Svenskasajter.com finns fortfarande kvar

Svenskalankar ar en lankkatalog som fortfarande finns kvar

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.