Google AdSense är ett gratis annonsprogram där du tjänar pengar på att visa upp annonser på exempelvis din webbsida. Annonsörerna lägger bud för att få synas hos dig och betalar Google som i sin tur betalar dig olika mycket beroende på hur många klick annonserna får.
Hur mycket du kan tjäna med Google AdSense beror i stort på hur annonsörerna betraktar din webbsida. Om de ser webbsidan som snygg, informativ och snabbladdad får du sannolikt mer pengar av annonsörerna då de tycker att det är värt att betala mer för att få klick från din webbsida.
Google avslöjar inte hur de räknar ut din förtjänst. Men som Nerdwallet förtydligar ger den nedanstående uträkningen dig ett någorlunda bra hum om hur mycket du kommer tjäna.
På en månad tjänar du alltså 337,5 dollar (225 som är antalet klick x 1,5 som är ersättningen i dollar = 337,5) som idag motsvarar cirka 3 400 kr.
Viktig upplysning: De siffror och uträkningar vi nämner i denna artikel är till 100 % räkneexempel. Du märker själv hur mycket du tjänar så fort du registrerat dig för annonsprogrammet.
Viktig upplysning: De siffror som uppges ovan är framtagna av Google (via deras officiella AdSense-sida). Google utgår ovan från att du har en webbsida som handlar om bilar och fordon som har 50 000 sidvisningar per månad.
Nej, Google AdSense påverkar inte hur bra du rankar på sökmotorernas resultatsidor, eller SERP:en. Som SEJ förtydligar är Google AdSense absolut inte en rankingfaktor. Programmet påverkar alltså inte din ranking alls, men i värsta fall rankar du lite sämre om annonserna gör din sajt långsammare.
Hur snabbt din webbsida laddas är nämligen en av många viktiga rankingfaktorer som i allra högsta grad har betydelse för din SEO.
Nedan pratar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.
Som Google själva säger är det viktigt att din webbsida ser bra ut på mobiltelefoner. Inte minst då Googles sökmotor numera oftast indexerar webbsidor "mobile first". Så om du vill försäkra dig om att din webbsida fungerar bra på mobiler, använd ett bra SEO-verktyg och ta reda på det.
Tips: På webbsidan för Google Mobile Friendly Test ser du enkelt om Google tycker att din webbsida fungerar optimalt på mobiltelefoner eller inte.
Som SEO Roundtable förtydligar rekommenderar Google att din webbsida har en laddningstid som är lägre än mellan cirka 2 och 3 sekunder.
Om din webbsida har en längre laddningstid än så ska du se till att förbättra laddningstiden omgående.
Tips: Webbverktyget Google Page Speed Insights är en bra resurs om du vill se hur snabbt din webbsida laddas.
Oavsett om du sköter SEO-arbetet för ett webbverktyg eller kanske en vanlig webbsida är det viktigt att det finns unikt textinnehåll. Detta då såväl annonsörerna som Google kräver det för att de ska förstå vad din webbsida handlar om.
Att göra andra viktiga saker inom SEO såsom att skriva bra metatitlar, skriva bra H1-rubriker samt att skriva bra metabeskrivningar är också viktigt för att du ska få bättre betalt av annonsörerna (och i förlängningen Google).
När du är med i Google AdSense-programmet får du betalt per klick. Av den anledningen är det superviktigt att du skapar rejäla annonser som syns tydligt så att dina besökare verkligen klickar på dem.
Du behöver ju inte göra som Aftonbladet och låta annonserna ta över fullständigt:
Men använd bara ditt sunda förnuft så inför du sannolikt passande annonsstorlekar på din webbsida.
Som Google säger på sin AdSense-webbsida har de satt upp regler som du inte får bryta. Bland de regler som Google tar upp inkluderas saker såsom att du inte får klicka på dina egna annonser samt att annonserna måste vara publicerade i ett format som Google tillåter.
Om Google säger att din innehåll har för lågt värde beror det med största sannolikhet att din webbsida är för ny. Google AdSense gillar generellt inte nya webbsidor, men om du vill maximera dina möjligheter att bli kvitt meddelandet ska du se till att:
Läs mer: Så fungerar det med upphovsrätt för texter som publiceras på nätet
Ja, Google AdSense fungerar perfekt tillsammans med webbsidor som är framtagna i publiceringssystemet WordPress. Google har till och med tagit fram en guide på svenska där de beskriver hur du gör för att koppla samman AdSense och WordPress på smidigast möjliga sätt.
Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!
Läs mer: Så fungerar native-annonsering.