seo texter logo

Hur lång tid tar det att ranka på Google egentligen?

Hur lång tid tar SEO? Det vill säga hur lång tid tar det att ranka på Google, och vad kan du göra för att ranka snabbare? Det svarar vi på nu.

Hur lång tid tar det att ranka på Google?

Det tar i genomsnitt mellan cirka 3 och 12 månader innan du rankar på sida ett på Google. Faktorer som påverkar hur lång tid det tar att ranka inkluderar bland annat hur svåra sökord du försöker ranka på samt hur värdefulla tillbakalänkar du skaffar till din webbsida.

Nedan berättar vi om de viktigaste faktorerna som avgör hur snabbt du rankar på Google. Gör du rätt rankar du alltså snabbare på Google!

4 faktorer som får dig ranka snabbare på Google

  1. Försök ranka på nyckelord med låg konkurrens.
  2. Bygg starka tillbakalänkar till din webbsida.
  3. Skapa innehåll som svarar på sökintentionen.
  4. Lös eventuella tekniska problem på webbsidan.

Nedan berättar vi mer om de faktorer vi precis nämnt i större detalj.

1. Ranka på nyckelord med låg konkurrens

Skaffa ett bra SEO-verktyg och leta reda på nyckelord som inte har så mycket trafik, och som inte så många väljer att skriva om. När du tar sikte på nyckelord med låg konkurrens får du i regel inte någon trafik som konverterar, det vill säga trafik som är värd pengar.

Men du får i alla fall trafik. Det är alltid värt någonting.

2. Bygg länkar som pekar mot din webbsida

Att ha länkar som pekar tillbaka till din webbsida är en av många viktiga rankingfaktorer. Det vill säga faktorer som avgör hur snabbt du rankar på Google och hur bra du rankar på Google.

Som SEO Roundtable förtydligat spelar det mindre roll hur många länkar som pekar mot din webbsida, för det är nämligen främst relevansen..

Lankar fran relevanta webbsidor ar sarskilt fordelaktiga

.. och den länkade webbsidans auktoritet (det vill säga länkkraft eller E-A-T) som spelar roll.

Lankar fran sidor med mer roster rankar battre

Utöver detta är det också viktigt att länkar som pekar mot din sajt placeras högt upp i det redaktionella materialet (artikeln), för då får du nämligen mer länkkraft.

Lankar som placeras hogt upp ger dig sarskilt mycket lankkraft

Lästips: Lär dig gärna hur du bygger länkar.

3. Skapa innehåll som svarar på sökintentionen

Bra SEO-texter är bland det viktigaste som finns när det kommer att ranka snabbare på Google. Dina artiklar måste först och främst svara på sökintentionen, det vill säga vad personen som sökt på Google vill ha reda på.

Men det räcker inte.

Du måste även skriva mer kompletta/omfattande artiklar än dina konkurrenter, förslagsvis med hjälp av skyscraper technique. Så om en konkurrent rankar bra med en artikel på temat: "5 bra sätt att gå ned i vikt", då ska du skriva en ännu bättre artikel med exempelvis 50 sätt att gå ned i vikt.

Det skadar inte heller om du skriver evergreen content, alltså innehåll som inte blir mindre värt med tiden.

OBS: Tänk på att Google inte bryr sig om hur långa dina artiklar är. De tittar nämligen mer på hur informationsrika och hjälpsamma dina artiklarna är.

Så tänk inte: Nu måste min artikel vara minst 2 000 ord lång! Utan tänk i stället: Nu måste min artikel ta upp fler viktiga saker än konkurrenternas artiklar!

4. Lös eventuella tekniska problem på webbsidan

Google straffar webbsidor som har tekniska problem. Så om du vill ranka fortare, se till att:

Lästips: Vad är SEO? En komplett guide!

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vi hjälper dig med allt som kan kopplas till textförfattande, SEO, SEM och webbdesign. 

Karl Rosqvist

Det är Karl Rosqvist som äger SEO-texter.se. Karl har över 5 års erfarenhet inom SEO och content writing, och han skriver inom i princip alla nischer.